Brandend als belzebuths butthole: ‘nduja


Meneer maakte weer een ‘nduja. Waarom? Omdat het één van de gaafste en meest vreemde worsten is die er bestaat. Ga maar na: gedroogd maar smeerbaar. Worst maar bijna 100% vet. Italiaans, maar brandend als belzebuths butthole. Gedroogde maar met verse paprika erin. Wie verzint zoiets?

Saillant sukkeldetail: meneer bestelde ooit een pizza ‘nduja en stuurde hem verontwaardigd terug toen hij slechts wat chilipeperflakes in een plasje vet op zijn pizza aantrof. Minzaam werd hij erop gewezen dat een ‘nudja uit bijna 100% vet bestaat en dat ‘een plasje’ dus het onvermijdelijk resultaat is als je hem in de pizzaoven verhit. En toen had meneer al een boek over worst op zijn naam staan hè. Prutser.

Ingrediënten:

 • 1000 gram kinnebak
 • 300 gram rund
 • 500 rugspek, gemalen zodat het lekker versmeert
 • 385 gram geroosterde paprika

Specerijen per kilo:

Meneer stopte de vleesmassa in een restantje runderzakeind en fermenteerde de worst een dag of 5 bij een lage temperatuur. Daarna hing de worst ongeveer 5 maanden in zijn rijpingskast en verloor daarbij circa 1/3e gewicht. Bij aansnijden was de ‘nduja felrood, mooi smeerbaar, en diep van smaak. De kleur aan de binnenkant contrasteerde fraai met de wit beschimmelde buitenkant. 
 
Een recept voor ‘nduja, en meer verse, gedroogde en gekookte worsten vind je je uiteraard in de worstbijbel. Ingrediënten als nitrietzout, darmen en starters vind je op meneers starterculturen.nl
 

Update mei 2021: te koop bij de Xenos

Begin mei 2021 vonden we zowaar ‘nduja bij de Xenos! Gekocht, geproefd en -na de aanschaf van een nieuwe slokdarm- goed bevonden. 42% vet, 30% varkensvlees en een whopping 25% chili. Het is nooit zeker hoe lang producten daar beschikbaar zijn, dus haast je en sla groot in.

 1. 4
  reactie via Facebook

  Vraagje als vrijwilliger Stadsvarkens: is deze worst ook te maken met vet van mangalica? Of is ook hiervoor hun vet te waterig (of wat de reden ook alweer was, waarom het lastig is droge worst te maken).

 2. 8
  reactie via Facebook

  Is dit een soort sobrasada maar dan Italiaans? Ik zou graag sobrasada leren maken, komt de voorbij bij de cursussen?

 3. 9
  reactie via Facebook

  bijzonder. staat bij de plantage op de kaart. Matthijs van Teijlingen en collega’s weten wel wat er te koop is 🙂

Geef een reactie