Bosnië bites 10: de supermarkt

Bosnië bites 10: de supermarkt


Meneer Wateetons hartje buitenlandse supermarkten. Wie niet trouwens. Zo uniek ben je niet, pik. Wat viel hem op in die van Bosnië en Herzegovina:

 • Blikvlees. Spam behoort in Nederland tot de onderste plank van het culinaire schap, met als enige bestaansrecht macaroni met blokjes ham op de camping. Zo niet in Bosnië. Rijen dik vind je hier de ingeblikte ham, kip, rund en onbestemd dood dier. Met of zonder additioneel smaakje, in een klein blikje of groot.
 • Chips. Hun grootste merken: Chipsy en Clipsy. De Peppi en Kokki van de Balkancrunch. Favoriet van vriendin Wateetons (althans, het enige woord dat ze in haar huidig chipscoma met haar ogen knippert): ‘cheesy pizza balls’. Van het merk Smoki, dat tot verdriet van meneer niet betekent wat je zou denken.
 • Matige vleeswaren. Ze liggen er wel hoor, de worsten en andere vleeswaar. Maar het overgrote deel is de spam uit een paar bulletpoints geleden in een plastic velletje, in plaats van een blikje.
 • Kromkommer. Groente en fruit mag in Bosnië nog gewoon lelijk zijn. Verfrissend.
 • Balkantecho. Met name in Bosnië hoor je geen Westerse liftmuzak in de supermarkt, maar hak je van het fruit naar de wasmiddel op keiharde Balkantecho.
 • Vochtige doekjes. Bosniers houden blijkbaar van schone onderkantjes.
 • 1200 soorten vette yoghurt. Gefermenteerde zuivel kun je krijgen in vetpercentages van 0,0 tot 33,0% en álle percentages ertussen. Meneers favoriet: 22,4%. Die van vriendin: 11,2%, door de weeks een in het weekend laat ze de teugels vieren met een 11,6% bij het ontbijt.
 • Choco-banaantjes. In gezinsverpakkingen of per één bij de kassa. Voor 10 cent ofzo. Op de een of andere manier belandt er altijd een in meneers mandje.
  Je vind dit nationale gerecht dat cévapi en burek naar de kroon steekt zelfs in ijssmaak of ice-cappuccino variant.
 • Blauwe Fanta. Vlierbessensmaak.
 1. 1
  reactie via Facebook

  In Portugal.. schappen vol piripirisaus en ingeblikte sardientjes ( blijkbaar in allerlei smaken, kwaliteiten etc). Droog brood.. etc

  Pecannoten zijn amper te vinden en als ze er zijn.. een mini zakje ( nog geen 100 gram) voor €6 zoveel..

  Apart om zulke verschillen te zien..p

 2. 3
  reactie via Facebook

  Nu ben ik benieuwd, waar meneer die monsters onderbrengt van die schimmelculturen van die 1200 verschillende yoghurt-soorten in de auto, want daar moet natuurlijk wel iets mee.

 3. 4
  reactie via Facebook

  Heeft al de duur van een vakantieverblijf verlengd omwille van de inhoud van een supermarkt. “Cardenas supermarket”, Las Vegas, US of A

 4. 7
  reactie via Facebook

  Ik vind dat die overzichtsfoto met worst en yoghurt verdacht veel lijkt op het supermarktje achter mijn oude hoek. En ik de maar “de turk van hierachter” noemen, terwijl het dus gewoon Bosniërs waren. Ik vond hun Turks al een aardig accent hebben 🙂

Geef een reactie