Bosnië bites 12 – nog even over die supermarkt

Bosnië bites 12 – nog even over die supermarkt


Boem. Zo maar nog een Bosnië bites. Terwijl meneer al lang en breed zit te verkleumen in zijn Amsterdamse tuintje. Zo is hij, geen pijl op te trekken.

Meneer nam wat spulletjes mee uit de supermarkt. Want dat doe je als je op vakantie gaat. Regels zijn regels. En dan belanden ze thuis achterin een kastje en doe je er niks mee. De volgende schapschatten vonden de weg naar vergetelheid, maar niet voor hij ze aan u presenteert.

Konzervans

Een plaatje van augurken. En een naam die lijkt op conserveren. In het mandje ermee natuurlijk. Er blijkt natriumbenzoaat in te zitten, E211. “Conserveermiddel voor voedingsmiddelen, 5 gram is genoeg voor 5 kg groente of fruit” staat er achterop het zakje in het Bosnisch, denkt Google translate. Maar wat is het? Volgens Wikipedia:

Het wordt vooral gebruikt als conserveermiddel dat de groei van gisten, bacteriën en schimmels tegengaat. Echter alleen als de pH lager is dan 3,6, zoals in sambal,jam, frisdranken en vruchtensappen. Ook aan augurken en sauzen wordt natriumbenzoaat vaak toegevoegd. In cosmetica wordt het met name in zure shampoo, douchegel en lotions gebruikt.

Er staan verder geen instructies op de verpakking. Augurken zijn van zichzelf niet zuur, dus je zult het misschien naast zout voor fermentatie of azijn moeten toevoegen? Meneer kent het eigenlijk helemaal niet uit de fermentatiewereld.
Ideeën?

Vinobran

Uit dezelfde fabriek: Vinobran. De inhoud ervan blijkt kalium-metabisulfiet, oftewel sulfiet, een product dat wij wijnmakers gebruiken om de groei van ongewenste gisten en andere microben die onze drank dreigen te verpesten tegen te gaan, of om flessen, vaten en andere hulpmiddelen te steriliseren. Achterop het zakje staan doseringen om je druiven schoon te maken en je most te steriliseren. De hoeveelheid die nodig is om je partner om te leggen (1,5 gram per kilo lichaamsgewicht) blijft onvermeld. Er zit maar 10 gram in een zakje. Gelukkig is het goedkoop.

Meer over het zelf maken van wijn en sulfiet lees je natuurlijk in meneers Over Drank. Nog niet beschikbaar in het Bosnisch.

 1. 1
  reactie via Facebook

  Hoeveel zakjes Vinobran heeft meneer meegenomen? En moeten er beschermende maatregelen voor een partner worden getroffen?? 😉

  Effectiever is overigens een soepje met groene knolammoniet. Al eet de hele familie mee, het wordt helemaal stil.

 2. 2
  Henk

  Natriumbenzoaat gebruik ik soms in de kaas als een schimmelwerend middel.
  Ook wel om droge worst langer te bewaren, maar waarom al die bewaarpoedertjes?? Ik maak om op te eten..
  Sulfiet net zoiets..

Geef een reactie