van alles |

Bosnië bites 12 – nog even over die supermarkt

Boem. Zo maar nog een Bosnië bites. Terwijl meneer al lang en breed zit te verkleumen in zijn Amsterdamse tuintje. Zo is hij, geen pijl op te trekken.

Meneer nam wat spulletjes mee uit de supermarkt. Want dat doe je als je op vakantie gaat. Regels zijn regels. En dan belanden ze thuis achterin een kastje en doe je er niks mee. De volgende schapschatten vonden de weg naar vergetelheid, maar niet voor hij ze aan u presenteert.

Konzervans

Een plaatje van augurken. En een naam die lijkt op conserveren. In het mandje ermee natuurlijk. Er blijkt natriumbenzoaat in te zitten, E211. “Conserveermiddel voor voedingsmiddelen, 5 gram is genoeg voor 5 kg groente of fruit” staat er achterop het zakje in het Bosnisch, denkt Google translate. Maar wat is het? Volgens Wikipedia:

Het wordt vooral gebruikt als conserveermiddel dat de groei van gisten, bacteriën en schimmels tegengaat. Echter alleen als de pH lager is dan 3,6, zoals in sambal,jam, frisdranken en vruchtensappen. Ook aan augurken en sauzen wordt natriumbenzoaat vaak toegevoegd. In cosmetica wordt het met name in zure shampoo, douchegel en lotions gebruikt.

Er staan verder geen instructies op de verpakking. Augurken zijn van zichzelf niet zuur, dus je zult het misschien naast zout voor fermentatie of azijn moeten toevoegen? Meneer kent het eigenlijk helemaal niet uit de fermentatiewereld.
Ideeën?

Vinobran

Uit dezelfde fabriek: Vinobran. De inhoud ervan blijkt kalium-metabisulfiet, oftewel sulfiet, een product dat wij wijnmakers gebruiken om de groei van ongewenste gisten en andere microben die onze drank dreigen te verpesten tegen te gaan, of om flessen, vaten en andere hulpmiddelen te steriliseren. Achterop het zakje staan doseringen om je druiven schoon te maken en je most te steriliseren. De hoeveelheid die nodig is om je partner om te leggen (1,5 gram per kilo lichaamsgewicht) blijft onvermeld. Er zit maar 10 gram in een zakje. Gelukkig is het goedkoop.

Meer over het zelf maken van wijn en sulfiet lees je natuurlijk in meneers Over Drank. Nog niet beschikbaar in het Bosnisch.


0 reacties op “Bosnië bites 12 – nog even over die supermarkt
  1. Hoeveel zakjes Vinobran heeft meneer meegenomen? En moeten er beschermende maatregelen voor een partner worden getroffen?? 😉
    Effectiever is overigens een soepje met groene knolammoniet. Al eet de hele familie mee, het wordt helemaal stil.

  2. Natriumbenzoaat gebruik ik soms in de kaas als een schimmelwerend middel.
    Ook wel om droge worst langer te bewaren, maar waarom al die bewaarpoedertjes?? Ik maak om op te eten..
    Sulfiet net zoiets..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.


csalamádé csípõs Hongaarse ingelegde groente

Csalamádé csípõs – Hongaarse ingelegde groente

Hongaarse csalamádé csípõs, geraspte en gemengde ingelegde groente. Een soort zoet-zure zuurkool van verschillende groenten. Lekker pittig en ontzettend makkelijk en snel te maken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend