boodschappen |

Slechte biefstuk, goede burger

Eens in de zo veel tijd trekt meneer wat vleesvervangers uit het schap om te zien waartoe de technologen in staat zijn. Vaak is het prut, maar soms is het heel knap. Steeds vaker zelfs. Onlangs uitte zelfs slager en Vleesbijbel auteur Gertjan Kiers zijn lof over de Beyond Burger:

 Bizar hoe ze de strictuur van vlees op deze manier hebben kunnen namaken . Zelfs vet en vleessappen druipen eruit . Dan het daadwerkelijk proeven . De structuur van vlees in je mond , de bite van gehakt de smaak redelijk neutraal maar met een overheersend braadaroma . Een braadaroma die na een uur nog in je mond blijft zitten . Ik moet eerlijk bekennen als je een aangekleed broodje beyond burger neemt ziet niemand het verschil met echt vlees . Die gasten daar in deStates hebben dat waanzinnig goed gedaan

Je moet wel iets heel knaps gemaakt hebben wil je een hardcore vleesliefhebber als de demoslager overtuigen.

Meneer -alhoewel professioneel in het vlees– vindt het geen slechte ontwikkeling. Het overgrote deel van de vleesproductie verdwijnt in hergestructureerde producten als nuggets, worstjes en burgers. Als je de alternatieven net zo goed kunt laten smaken als die van echt vlees dan scheelt dat een hoop dieren en een hoop milieuschade. Eten we die mooi geaderde ribeye, of gedroogde worst gewoon eens per week. Vegetarische versies daarvan zitten er voorlopig niet in. Alhoewel, afgelopen mei presenteerde Vivera haar eerste vegetarische biefstuk. Meneer zag hem van de week liggen bij de Jumbo en schafte hem aan.

Wat zit erin?

Vivera doet normaliter veel met lupine maar deze biefstukc (de rechten op ‘biefstuck’ zullen wel bij de Vegetarische Slager liggen) is gemaakt van geregydrateerd soja en tarwe-eiwit, de krachtpatser onder de vleesvervangers. Dit spul is helaas onmogelijk te maken in de thuissituatie omdat je er ‘cone shearer’ voor nodig hebt. Die heeft meneer niet. Als u er een op zolder heeft liggen verstoffen, dan hoort hij het graag. Dat tarwe-eiwit is natuurlijk gluten. Verder zit er wat vet in, verdikkingsmiddelen en kleurstuffen en wat smaakmakers (waaronder gerstemoutextract?). Een biefstukc weegt 100 gram en bevat 222 kc, 12,7 gram vet, 7.8 gram koolhydraten en 17,3 gram eiwitten

Hoe ziet het eruit?

Als een voorgegaarde hamburger. Het lijkt op geen enkele manier op een biefstuk. Wel een overtuigende voorgegaarde hamburger trouwens.

Hoe bakt, smaakt, ruikt en bijt hij?

Meneer gooide hem in de pan met olie. Beetje bakken, regelmatig keren, ladieda. Hij kleurt behoorlijk snel. Verbranden ligt op de loer. Meneer prikte er verveeld een beetje in met een vork. Wat schetste zijn verbazing: vleessap! Rood, glanzend vleessap uit zijn plantaardige burger biefstuk! Hij nam er een likje van. Het smaakte hartig, naar.. vleessap. Ongelofelijk. 
De doorsnede bevestigde de indruk van de buitenkant: rommelige vezels, dus ook daar meer de binnenkant van een burger dan van een steak. Wel weer een hele knappe burger. Mooie vleeskleur, sappig en een nauwelijks van echt te onderscheiden vezelstructuur, met zelfs wat witte vezeltjes die peesjes of vliezen zouden kunnen zijn.  De geur: ok, maar met de kenmerkende gisterige soepgeur. De bite en smaak: voor een biefstuk waardeloos. Voor een hamburger: uitstekend. Misschien wel de beste vegaburger die meneer ooit at. Sappig, stevig, vlezig.

Conclusie

Kortom: een biefstuk van niks, maar een uitstekende burger. Misschien meer de structuur van een Duitse biefstuk dan van een gewone hamburger. Dus voeg één woordje toe aan de verpakking en hij dekt de lading: ‘Duitse Biefstukc.’


12 reacties op “Slechte biefstuk, goede burger
 1. Ik ben het met je eens, kipseperatorvlees is bijvoorbeeld een prachtig restproduct waar je eindeloze hoeveelheden matige knakworsten en kipburgers van kunt maken. Maar ik wel benieuwd of het, en de gemalen melkkoe en meer van zulks, daadwerkelijk genoeg is om alle restructured meatproducts te maken. Ik kan er zo snel geen cijfers over vinden.

   1. Er zijn toch wel meer methoden om shear stress op een meel-watermengsel uit te oefenen, zodat gluten zich ontwikkelen? Zoals gewoon ouderwets kneden?
    Je zou er ook een ouderwetse slacentrifuge voor kunnen misbruiken: de bodem van de mand dichtmaken, het deegje tussen de bodem van de kom en de bodem van de mand positioneren en dan al draaiend shear stressen.

    1. I like it! Ze gebruiken meestal een gluten sojaproteine.mix. En de sheering vindt plaats bij ca 95 graden. Laten we blijven denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp