van alles, Wateetons Testkeuken |

Wateetons Testkeuken: Barbecook Oscar M

“Een groot BBQ-er is meneer niet” erkende hij onlangs toen hij een BBQ vraag kreeg over de mail. “Hij heeft maar…” In zijn hoofd liep hij zijn collectie langs. “…zeven barbecues”.

Zeven exemplaren in huis, en dan nog steeds een matig BBQ-er zijn. Dan ben je of heel rijk, of heel talentloos. U mag raden tot welke van de twee meneer zich rekent en heeft u toevallig nog een eurootje te leen?

Het rijtje bestaat trouwens uit:

De Bastard Large en Compact gebruikt hij voor zijn workshops. De eerste staat permanent op zijn vaste workshoplocatie Boergondineren, de compact reist mee als hij ergens anders moet zijn. Ook de ProQ reist mee, en die is al dusdanig vaak in de Wateetonsmobiel bij het nemen van de binnenbocht omgepleurd dat hij zijn beste tijd gehad heeft. Tevens: permanente aslaag in de cabine.

Tijd voor vervanging. Ondanks zijn sixpack en 4 dagen per week staalkauwen ligt een gemiddelde kamado buiten zijn tilbereik. Meneer zocht dus een nieuwe, redelijk grote en niet te zware barbecue. Niet te duur ook wegens frequente omval en heeftueeneurovoorme-perikelen. Na speuren viel zijn ook op een Barbecook Oscar M.

Nu staat Barbecook, respectfully, niet al te hoog aanschreven. Erg goedkoop, dun materiaal. Instapwerk. Deze Oscar serie wordt echter zowaar heel behoorlijk gereviewd en kost slechts rond de 150 euro. Minder dan de helft van een vergelijkbare ProQ en minder dan eenderde van een vergelijkbare Weber Smokey Mountain. Meneer besloot het te wagen. 

Wat krijg je voor dat geld?

Barbecook Oscar M – ca €150

Barbecook Oscar M
Hoogte112 cm
Breedte61 cm
diameter54 cm
MateriaalGeëmailleerd staal
AccessoiresRookrooster met haken, waterpan, 
geïntegreerde thermometer, 2 roosters
Gewicht18 kg

Meneer kreeg de barbecue in een opvallend kleine, maar opvallend zware doos. Het instructieboekje is van matige drukkwaliteit. Er is geen enkele verschil te zien tussen grote en kleine moertjes en tussen korte en lange boutjes. Onbegrijpelijk in een postIkea tijdperk. Maar, zelfs iemand met de intelligentie van meneer (magikeenIQpuntjevanjelenen) had hem na anderhalf uur in elkaar. Hij hield maar 4 moertjes over, knappe jongen. Van een van handvatten van de kolenschaal, of hoe heet zo’n ding, ontbrak het schroefdraad en meneer trof een of twee kleine beschadigingetjes aan de emaille. Het handvat van het deurtje kreeg hij niet goed vast, dat hangt een beetje slapjes. De luchtroosters zitten stevig, draaien lekker stroef en lijken goed af te sluiten. Twee van de haakjes om de onderste pan aan de rest vast te haken hadden geen enkele grip. Meneer moest ze bijbuigen om te zorgen dat de boel aan elkaar bleef zitten.  Het deurtje sluit niet goed aan. Daar zijn kieren zichtbaar die wegens de dikte van het materiaal niet door buigen te herstellen zijn.

Wat verder opvalt is dat de kwaliteit van het geëmailleerde staal behoorlijk zwaar is, niet dat dunne plaatstaalwerk wat je met een instapBBQ associeert. Het kreng weegt dan ook nog steeds 18 kilogram. Ook de roosters en handvatten voelen stevig. Al met al vind meneer de bouwkwaliteit van deze onderdelen zelfs beter dan die van zijn ProQ. Er zit een ingebouwde thermometer in, maar geen gaatje voor een kernthermometer.

Gek genoeg wordt het apparaat specifiek als een rookoven in de markt gezet. Nu is het verschil tussen roken en BBQ-en gradueel en kun je er door zijn lengte en het handige bijgeleverde rookrooster ook goed paling of makreel in hangen, maar meestal noemen we zo’n apparaat gewoon een barbecue. Of een bullet smoker, en dan weet iedereen waar we het over hebben. Meneer denkt dat een instapmodel vertaalbureautje hier verantwoordelijk voor is (de Engelse versie van de Barbecooksite legt veel minder nadruk op roken) en winkels als Coolblue nemen dat gewoon over.

Hoe werkt hij

Meneer heeft er nu een keer of vijf mee gebarbecued gerookt, zowel thuis als tijdens workshops. Thuis zette hij hem in tegen zijn Bastard M in een 12 uur durende pulled pork cookoff op basis van het recept uit Let’s Make BBQ great Again (dat hij nog zal bespreken). Er lekt best wel wat rook, maar niet veel meer dan bij de Bastard (die een nieuw viltje nodig heeft). De barbecook werd sneller warm dan de Bastard, wat gezien het materiaal wel logisch is. Maar de hoeveelheid gloeiende kolen die nodig was om die temperatuur te bereiken was veel hoger voor de Barbecook dan voor de Bastard. De temperatuur bleek redelijk goed instelbaar, allebei waren ze keurig stabiel op 125 graden te houden. In latere tests tijdens workshops bleek wel dat het terugbrengen van de temperatuur door afknijpen van lucht moeizaam en langzaam gaat. Ondanks de strakke gemonteerde en robuste luchtroosters lijkt er toch wat valse lucht bij te komen. Een Bastard reageert veel scherper op veranderingen in de toevoer. Het grootse verschil in deze cook-off tussen de Barbecook en The Bastard was het kolengebruik. Die eerste gebruikte 2,5 x zoveel kolen voor hetzelfde resultaat. Nu zijn dat de kosten ook niet, maar je pulled pork maken en zelf naar het strand gaan kan wel met een goede kamado, maar niet met de Barbecook. Dat is waarschijnlijk niet zozeer de schuld van het bedrijf, maar van het verschil tussen dik keramiek en dun staal. Het verschil tussen de externe temperatuur van beide BBQ’s viel meneer mee: beide rond de 70 graden halverwege de hoogte. De pulled pork was bij beide na 12 uur even fantastisch.

Na vijf keer gebruiken en vervoeren is er nog niks afgebroken of verbogen en de emaille ziet er nog goed uit. Het deurtje sluit nog altijd matig en het handvat hang er flubberig bij. Meneer zal wat vilt tussen de kieren van de deur plakken.

Conclusie

Voor minder dan €150 heb je een serieus fors formaat bullet smoker in huis. De bouwkwaliteit van de basishardware en accessoires (staal/roosters) is goed, maar in de periferie laat Barbecook steken vallen (deurtje, haakjes, schroefdraad). Als je een beetje creatief bent valt daar wel wat aan te doen  en heb je een spotgoedkope heel aardig werkende en stevige bullet smoker voor minder dan 1/3e van de prijs van de standaard op dit gebied.

Barbecook Oscar M

€145,20 bij CoolblueIets te groot voor je? Er is trouwens ook een kleinere Oscar S voor een spotprijsje van minder dan €100.


0 reacties op “Wateetons Testkeuken: Barbecook Oscar M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp