meneer leest een boek, Over Rook |

Kookboekenweek 2018 – Meneer leest een boek – Let's make BBQ great again – Jeroen Wesselink

Het is kookboekenweek. Meneer bespreekt deze week daarom elke dag een recent kookboek.  Al deze boeken staan ook in zijn digitale boekenkast, die bovendien (heel) langzaam gevuld wordt door zijn back catalog.

Het begon met een liefde voor goed eten en een lekkere fik. Inmiddels is de door Jeroen Wesselink en zijn broer Martijn ontwikkelde The Bastard kamado barbecue een begrip in Nederland en daarbuiten. Meneer heeft er maar liefst drie (dat is misschien een beetje overdreven, geeft hij toe) en elke worst of kop tot staart workshop gaat de hens erin en verzamelen de deelnemers zich als vanzelf bewonderend rond deze zwartglanzende vuurdoos. En nu is er een boek. Een strak vormgegeven zwart boek met het reliëf van een Bastard: ‘let’s make barbecue great again.

Het boek opent begint met wat basisprincipes voor het gebruik van The Bastard. Direct en indirect; het verschil tussen grillen en low and slow, de verschillende soorten hout, evenals de rookvarianten. Het bekende werk en niet meer dan een bladzijde of 12. Voor diepgaande kennis over het werken met een kamado kun je beter ‘Hete Kolen’ van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas lezen.

De circa 70 recepten die volgen zijn onderverdeeld in kek getitelde hoofdstukken als ‘Best dad ever’, ‘Make all your dishes come true’, ‘The hangover’ en ‘Happy hour.’ Sowieso is de toon tamelijk ‘toffe jongens onder elkaar’, met regelmatig een sterke vondst als ‘beets by dr B.’ Het moet gezegd: de recepten en fotografie zijn om van te watertanden: pompei chicken, langzaam gegaarde ‘cheeky bastards’, turbo tuna, st. Jacobs bacon en zelfs wat aandacht voor groente als gegrilde maiskolven, ‘beets by dr. B’ en gerookte hummus met gegrilde groenten. Het laatste hoofdstuk tenslotte geeft recepten voor enkele rubs & sauces.

Meneer bereidde een gerecht uit Let’s make BBQ great again: The one and only pulled pork. ‘Neem in het weekend de tijd om vervolgens een week lang als een vorst te eten,’ staat bij het recept. Twee maanden later plukt Meneer nog steeds zakjes uit de vriezer, dus dat klopt wel. Er werd een richttijd van 10 uur garen aangegeven. Dat werden er 12, maar toen kwam er dan ook een fantastisch zachte en smaakvolle pulled pork van de barbecue. Wel viel op dat het recept een beetje slordig opgeschreven was: het advies een procureur eerst droog te deppen, om er vervolgens twee liter pekelvocht ‘in te wrijven’ klinkt als een copy-paste foutje. Hopelijk is dat niet kenmerkend voor de rest van de recepten. 

Geen van de recepten is uiteraard exclusief voor de Bastard. Het is een kamado zoals er ook andere kamado’s zijn en elke recept kan net zo goed op een monolith of BGE. Het woord Bastard valt desondanks vaak. In die zin is komt het boek wel een beetje over als een reclameboek. Een heel smakelijk en tof vormgegeven reclameboek, dat wel. (Met zelfs een beetje reclame voor meneer workshops worst maken, waarvoor dank).

Amazing avocado

What to buy:

4 eieren
4 eetrijpe avocado’s, zo groot mogelijk
20 plakjes ontbijtspek
geroosterd brood, om erbij te serveren

Fire up:

200 C, direct.

How to cook:

Kook de eieren 6 minuten en leg daarna onmiddellijk in een bak met ijskoud water.

Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit, Verwijder voorzichtig de schil; avocado moet wel heel blijven.

Pel het ei en leg deze in de avocado, op de plek van de avocadopit. Maak het gat eventueel met een lepel wat groter.

Leg drie plakjes spek naast elkaar op een bord en wikkel daar de avocado in. Wikkel twee plakjes in een andere richting eromheen, zodat alles goed blijft zitten. Herhaal dit met de andere avocado’s.

Leg de avocado’s op het rooster in de Bastard en gril tot het spek knapperig is. Blijf de avocado draaien, zodat het spek niet verbrandt.

Snijd de avocado’s met een scherp mes doormidden en serveer de avocado’s heet met wat geroosterd brood om in het nog zachte eigeel te dopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Smokeset voor Fernus nu beschikbaar

In het introductiefilmpje van de Fernus pizzoven dat ik ongeveer een jaar geleden maakte kondigde ik aan dat hij uitgebreid zou worden met een Smokeset, zodat je Fernus ook zou kunnen gebruiken om te roken. Nu is de Smokeset dan eindelijk beschikbaar.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp