Watthaitons: over crackers en koenjit

Watthaitons: over crackers en koenjit


Meneer Wateetons – net terug uit de Zuid-oost – probeert tegen beter weten in het vakantiegevoel vast te houden door nog een weekje Thais te koken.

“Er is niks in huis” klaagde dochter Wateetons. Dat klopte. Althans, de keukenkastjes puilden uit van de zwarte bonen, veertig soorten miso, zelfgestookte drank en bulgur. Maar de crackers, chocopasta en melk waren inderdaad op.

Op zijn rondje door de Lidl trof meneer tot zijn verbazing op de groenteafdeling verse geelwortel. Wie koopt er nou geelwortel bij de Lidl? Wie koopt er überhaupt verse geelwortel?

Wat is het ook alweer, wikipedia?

Kurkuma, (Surinaams-Nederlandskoenier, (Indisch-NederlandskoenjitIndiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd (een anglicisme, zie bijvoorbeeld turmeric), is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indiase saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India.
Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.
Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven.

In die laatste hoedanigheid kende meneer het wel. Een potje Conimex koenjit was een van de eerste specerijen die hij aanschafte toen hij 25 jaar geleden op kamers ging. Gele rijst zag er toen al net even lekkerder uit dan gewoon witte. En hij gebruikt het poeder inderdaad wel eens in een curry. Maar dat was het wel. En nu bezat hij dus opeens 150 gram verse kurkuma. Gelukkig had hij er in Thailand een receptje voor opgepikt.

Gai Tom kamin

Ingrediënten

 • 600 ml water of kippenbouillon
 • 500 gram kipkarbonade of kippendijen
 • 4-5 sjalotten, grof gesneden
 • 2 citroengras stengels, in grove stukken (ook bij de Lidl! Naast de kurkuma)
 • 6 dunne plakken verse galanga (niet bij de Lidl nog, maar de toko heeft het voor je. Goed in te vriezen)
 • 10 gram verse kurkuma, geschild en in grove stukken gesneden (de overige 140 gram kunnen in de vriezer)
 • 3 theelepels vissaus
 • 1 eetlepel tamarinde
 • Optioneel: verse rode chili peper

Bereiding

Meneer bereidde de soep in zijn Instant Pot, maar dat hoeft natuurlijk niet.

 1. Breng water/bouillon aan de kook en voeg citroengras, sjalotten, galanga en kurkuma toe
 2. Voeg kip toe en laat op een laag pitje zachtjes pruttelen totdat de kip gaar is. Niet roeren. Verwijder eventueel de vellen van de kipkarbonades,
 3. Voeg vissaus en tamarinde toe, proef en breng eventueel verder op smaak
 4. Serveer met een in dunne lange plakken gesneden rode chilipeper

“Kijk, gele soep! Gaaf he?”. Meneer toonde zijn creatie trots aan dochter Wateetons. “Ja leuk, maar waar is de chocopasta?”

Ah shit.

 1. 2
  reactie via Facebook

  Ik heb de soep net gemaakt, zonder vlees maar wel met bleekselderij en bosui voor de vulling. Heel lekker voor op een grijze middag, en goed pittig!

Geef een reactie