Kvass & ontbijtkoek-kvass

Kvass & ontbijtkoek-kvass


Kvass met een rozijntje

Kvas, kvass of kwas is een traditionele, licht koolzuurhoudende en licht alcoholische drank uit Oost-Europa, waar het zeker al voor het jaar 1000 gedronken werd. Kvass is daar zo gewoon dat het een verzamelnaam is geworden voor alle gefermenteerde zurige drankjes. Komboecha noemt men daar bijvoorbeeld ook vaak kvass. De ‘echte’ maak je van water en brood. Er mogen ook smaakmakers aan toegevoegd worden, zoals peren, aardbeien, bessen, rozijnen munt of zelfs berkensap.  Voor de bereiding van kvass wordt vaak (oud) donker roggebrood gebruikt, dat gebakken wordt, en dat men vervolgens in water laat fermenteren met gist, suiker, honing of fruit. In plaats van gist kun je ook zuurdesem gebruiken. Als je door je oogharen heenkijkt zou het een donker biertje kunnen zijn maar het alcoholgehalte ligt lager, tussen de ca. 0,05 en 2%. Als je gist gebruikt zal dit snel hoger uitvallen. Dan is het de vraag of het nog een frisdrank genoemd kan worden.

Benodigdheden

 • Een schone emmer of ruime pan
 • Een schone kaas of -theedoek
 • Drukbestendig flessen zoals beugelflessen, ciderflessen of PET-flessen.

Ingrediënten

 • 2 liter water
 • 3 plakken donker roggebrood (niet die harde Friese sneden, maar echt brood)
 • 2 kleine handjes rozijnen
 • Een paar takjes munt
 • Een halve citroen
 • Ca 150 gram suiker
 • Ca 50 gram zuurdesem

Bereiding

 1. Rooster je roggebrood, in een broodrooster of in de oven
 2. Kook ondertussen het water
 3. Doe roggebrood, met de overige munt en rozijnen in de pan of emmer en overgiet het met het water
 4. Dek af met een deksel of doek en laat zo een nachtje trekken
 5. Zeef de volgende dag door een doek en knijp die goed uit
 6. Los de suiker op in vloeistof en knijp de citroen erin uit en voeg weer een klein handje rozijnen toe
 7. Roer de zuurdesem er doorheen
 8. Laat fermenteren gedurende een dag of twee bij kamertemperatuur
 9. Koel terug en drink

Meneers Kvass-experience

Het fermenteren ging wat minder snel dan verwacht. Meneer had dan ook een wat oude, niet actieve zuurdesemstarter uit de koelkast gebruikt. Eigenlijk zag meneer er geen roggebrood meer in en wilde hij gist gaan toevoegen toen na een dag of 3 de eerste sis hoorbaar was uit de weckpot. De smaak was na een paar dagen in de koelkast prima. Redelijk droog en met een duidelijke bier-achtige smaak en een goede prik. Het alcoholpercentage schatte hij in ieder geval hoger in dan 0,5%. Mogelijk rond de 2 of 3 zelfs. De laag bloem/deeg op de bodem was niet zo appetijtelijk en heeft de neiging bij het openen of uitschenken van de pot omhoog te wolken. Misschien gebruikt hij de volgende keer toch gist.

Ontbijtkoekkvass

Maar, als het met roggebrood kan, kan het dan ook met ontbijtkoek? Meneer volgde exact hetzelfde recept als hierboven, maar dan met geroosterde ontbijtkoek. De koek viel tijdens het weken wat meer uit elkaar waardoor het uitknijpen een onfrisser karweitje werd. Maar, na het fermenteren was daar niks van terug te zien. De smaak was uiteindelijk duidelijk anders dan de gewone kvass: kruidiger, zoeter en ogenschijnlijk iets minder alcohol. Meneer vond het de lekkerste van de twee.

 1. 2
  tijs

  Probeer ook eens rode bietenkvass, een fantastisch anti-katermiddel. Neem na een avondje (overenthousiaste) alcoholconsumptie een glaasje bietenkvass voor het slapen. Het werkt. Écht.

Geef een reactie