Kurkuma en laos frisdrank
Gemberbier of gingerale kennen jullie waarschijnlijk wel. Je raspt wat gemberwortel en mengt het met suiker en water, laat het een paar dagen staan waarbij je het dagelijks voedt met wat water, extra gember en suiker en na een weekje heb je een bubbelend potje met een duidelijke gembersmaak, veel koolzuur en zoveel zoet als je zelf wenst. Meestal dan, het gaat ook wel eens mis, maar dan maak je gewoon een nieuwe pot.
Door suiker te blijven voeden blijft de starter in leven en kun je onbeperkt gemberbier drinken. Een scheutje van deze starter is ook voldoende om elke suikerhoudende drank te fermenteren tot een nieuwe bubbelende frisdrank. Geniaal. En met minder gembersmaak. Want zo lekker is dat nou ook weer niet, vindt meneer.
Kurkuma frisdrankstarter
Dit geintje werkt dus ook met kurkuma, wat om onverklaarbare redenen opeens overal in wortelvorm te koop is. Zelfs de Lidl verkoopt het. Het trucje is precies hetzelfde: rasp+suiker+water, elke dag een beetje voeden en vwalla: een borrelende starter. Het gave van deze starter is bovendien dat hij a) niet naar gember smaakt b) wel naar kurkuma smaakt wat met name bij het gebruik als starter voor andere frisdranken een mooie volwassen zoet-bittere toets geeft c) knalgeel is. Meneer drinkt hem dus zelf niet puur, maar gebruikt hem als starter voor extern gebruik.
Laos frisdrank starter?
Gember = wortel. Kurkuma = wortel. Meneer had nog een laoswortel (of galanga) in de koelkast liggen. Zou dat dan ook werken. Hij doorliep weer zijn raspsuikerwater-weekje en verdraaid, een sis. Een scheutje bij een laos-starter bij een fles appelsap en jawel hoor. De smaak of kleur waren wat minder kenmerkend dan bij de andere twee, maar gaaf was het wel.
Ook leuk qua gefermenteerde frisdranken: tepache of kvass of gewoon een hele workshop of cursus fermenterenhttps://wateetons.com/wateetons-workshops/category/fermenteren/.
0 reacties op “Kurkuma en laos frisdrank”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode
Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.
Alternatief worstomhulsel: een petfles
Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…
agenda
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Omdat ik het brood in de kvass niet zo lekker vond maakte ik gewoon water met gist, gembersiroop en citroen sap. Binnen twee uur had ik al bubbles! Een heerlijke frisdrank. Bedankt voor de inspiratie!
Omdat ik het brood in de kvass niet zo lekker vond maakte ik gewoon water met gist, gembersiroop en citroen sap. Binnen twee uur had ik al bubbles! Een heerlijke frisdrank. Bedankt voor de inspiratie!