experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Kurkuma en laos frisdrank

kurkuma frisdrank

Gemberbier of gingerale kennen jullie waarschijnlijk wel. Je raspt wat gemberwortel en mengt het met suiker en water, laat het een paar dagen staan waarbij je het dagelijks voedt met wat water, extra gember en suiker en na een weekje heb je een bubbelend potje met een duidelijke gembersmaak, veel koolzuur en zoveel zoet als je zelf wenst. Meestal dan, het gaat ook wel eens mis, maar dan maak je gewoon een nieuwe pot.

Door suiker te blijven voeden blijft de starter in leven en kun je onbeperkt gemberbier drinken. Een scheutje van deze starter is ook voldoende om elke suikerhoudende drank te fermenteren tot een nieuwe bubbelende frisdrank. Geniaal. En met minder gembersmaak. Want zo lekker is dat nou ook weer niet, vindt meneer.

Kurkuma frisdrankstarter

Kurkuma frisdrank starter

Dit geintje werkt dus ook met kurkuma, wat om onverklaarbare redenen opeens overal in wortelvorm te koop is. Zelfs de Lidl verkoopt het. Het trucje is precies hetzelfde: rasp+suiker+water, elke dag een beetje voeden en vwalla: een borrelende starter. Het gave van deze starter is bovendien dat hij a) niet naar gember smaakt b) wel naar kurkuma smaakt wat met name bij het gebruik als starter voor andere frisdranken een mooie volwassen zoet-bittere toets geeft c) knalgeel is. Meneer drinkt hem dus zelf niet puur, maar gebruikt hem als starter voor extern gebruik.

Laos frisdrank starter?

Laos frisdrankstarter

Gember = wortel. Kurkuma = wortel. Meneer had nog een laoswortel (of galanga) in de koelkast liggen. Zou dat dan ook werken. Hij doorliep weer zijn raspsuikerwater-weekje en verdraaid, een sis. Een scheutje bij een laos-starter bij een fles appelsap en jawel hoor. De smaak of kleur waren wat minder kenmerkend dan bij de andere twee, maar gaaf was het wel.

Ook leuk qua gefermenteerde frisdranken: tepache of kvass of gewoon een hele workshop of cursus fermenterenhttps://wateetons.com/wateetons-workshops/category/fermenteren/.


0 reacties op “Kurkuma en laos frisdrank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend