experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Kurkuma en laos frisdrank

kurkuma frisdrank

Gemberbier of gingerale kennen jullie waarschijnlijk wel. Je raspt wat gemberwortel en mengt het met suiker en water, laat het een paar dagen staan waarbij je het dagelijks voedt met wat water, extra gember en suiker en na een weekje heb je een bubbelend potje met een duidelijke gembersmaak, veel koolzuur en zoveel zoet als je zelf wenst. Meestal dan, het gaat ook wel eens mis, maar dan maak je gewoon een nieuwe pot.

Door suiker te blijven voeden blijft de starter in leven en kun je onbeperkt gemberbier drinken. Een scheutje van deze starter is ook voldoende om elke suikerhoudende drank te fermenteren tot een nieuwe bubbelende frisdrank. Geniaal. En met minder gembersmaak. Want zo lekker is dat nou ook weer niet, vindt meneer.

Kurkuma frisdrankstarter

Kurkuma frisdrank starter

Dit geintje werkt dus ook met kurkuma, wat om onverklaarbare redenen opeens overal in wortelvorm te koop is. Zelfs de Lidl verkoopt het. Het trucje is precies hetzelfde: rasp+suiker+water, elke dag een beetje voeden en vwalla: een borrelende starter. Het gave van deze starter is bovendien dat hij a) niet naar gember smaakt b) wel naar kurkuma smaakt wat met name bij het gebruik als starter voor andere frisdranken een mooie volwassen zoet-bittere toets geeft c) knalgeel is. Meneer drinkt hem dus zelf niet puur, maar gebruikt hem als starter voor extern gebruik.

Laos frisdrank starter?

Laos frisdrankstarter

Gember = wortel. Kurkuma = wortel. Meneer had nog een laoswortel (of galanga) in de koelkast liggen. Zou dat dan ook werken. Hij doorliep weer zijn raspsuikerwater-weekje en verdraaid, een sis. Een scheutje bij een laos-starter bij een fles appelsap en jawel hoor. De smaak of kleur waren wat minder kenmerkend dan bij de andere twee, maar gaaf was het wel.

Ook leuk qua gefermenteerde frisdranken: tepache of kvass of gewoon een hele workshop of cursus fermenterenhttps://wateetons.com/wateetons-workshops/category/fermenteren/.


0 reacties op “Kurkuma en laos frisdrank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp