meneer leest een boek |

The sifter: 1000 jaar kookboeken online.

Meneer heeft een voorliefde voor oude kookboeken. Niet dat hij er erg veel mee doet. Het is meer “gaaf” mompelen, ergens opslaan en vervolgens een van zijn vier sous vide apparaten aanzwengelen. En delen met jullie natuurlijk, die het misschien moeten doen met maar drie sous vide apparaten.

Hij deelt deze passieve passie trouwens met Paul, vriend, medekok en vaste hostingmeneer van wateetons.com, die ze verzamelt op weeten.nl/vergetenboeken en met Barbara Ketcham Wheaton. Die laatste kent rekent hij niet tot zijn vrienden of hosters, maar zij op haar beurt deed dat wel met Julia Child. Whizzkid, weten weinig mensen van haar. Deze beroemde Amerikaanse kok en kookboekenschrijver overhandigde haar in de jaren ’60 haar complete kookboekencollectie. Een verzamelpassie was geboren. Inmiddels staat de stand vijftig jaar later op 5000 klassieke Europese en Noord-Amerikaanse kookboeken.

Sharing is caring, vinden Paul, Meneer én Barbara. Die laatste pakt het alleen ietsjes groter aan. In juli lanceerde zij ‘The sifter’, een catalogus van vijftig jaar verzamelwoede die nu meer dan duizend jaar Europese en Amerikaanse kookboeken omvat.

Wikipedia-style. Dus doorzoekbaar en in meerdere vertalingen.

Van hun website (vertaald):

De Sifter is een doorzoekbare database, om mensen te helpen met voedselgerelateerde vragen. Momenteel bevat het meer dan 5.000 auteurs en 5.000 werken met details over de auteurs en over de inhoud van de werken. De centrale documenten zijn kookboeken en andere geschriften die betrekking hebben op het verkrijgen, bereiden en consumeren van voedsel en de activiteiten die daarmee verband houden, evenals geschriften over culturele en morele opvattingen.

En, Wikipedia style betekent ook dat jij eraan kunt bijdragen! Dat is ook iets waarbij Meneer altijd “gaaf” mompelt. Maar het toch niet doet. Hij doneert wel elk jaar, ongeveer het bedrag van 1/3e sous vide apparaat.

Het is gebaseerd op het Wikipedia-model, waarbij gebruikers helpen bij het invoeren van de gegevens, deze bekijken en de nodige correcties of wijzigingen aanbrengen. Hoe meer gegevens er worden ingevoerd, hoe uitgebreider de zoekresultaten zullen zijn. We hopen dat veel mensen met verschillende achtergronden, talen, culturen en beroepen zullen bijdragen. Informatie kan in vele talen worden ingevoerd, waaronder Chinees, Sanskriet, Scandinavisch om er maar een paar te noemen, aangezien de Sifter Unicode ondersteunt. Engels wordt gebruikt als de taal die alle andere talen met elkaar verbindt, zodat wanneer u naar “tamarinde” zoekt, zowel de Engelse als de Urdu en Thaise verwijzingen worden opgevangen.

Er is wel een vrij grote ‘maar….’

Het bevat niet de teksten van boeken of recepten. Het bevat eerder de details hierover, zoals opdrachten, inhoudsopgave, recepten en in meer detail de specifieke details van de recepten zoals ingrediënten, acties en uitrusting.

Kortom, de daadwerkelijke recepten vind je er niet in. Het is daarom misschien nuttiger voor culinair geschiedkundigen als Charlotte Kleyn en Lisette Kruyff dan voor thuiskoks en Meneeren. Die dacht alleen “gaaf”, sloeg het op en maakte een 63 graden eitje.

Via Atlasobscura.


Eén reactie op “The sifter: 1000 jaar kookboeken online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nomnomnom dorothy porker recensie

Meneer leest een boek: nomnomnom

Lees de recensie van nomnomnom van Dorothy Porker, door foodwriter Meneer Wateetons. “felle kleuren, volle smaken, vette teksten en compleet unieke -vaak humoristische- foodstyling.”


Oude kookboeken Wateetons

11.082 oude kookboeken hoarden en door je neus ademen

Hij houdt van oude kookboeken, van oude recepten. Noem hem een nostalgicus. Of misschien is het wat platter, of pathologischer. Enfin, via de link 11.082 kookboeken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend