Houdt een pit je guacamole groen? Een experiment in 28 minuten.
Dinsdagdochterkoken: taco’s. Met schelpen uit een pakje maar gevuld met huisgedraaid gehakt, zelfgemaakte saus en een custom kruidenmelange. En guacamole natuurlijk. Avocadootje, pepertje, uitje. Enfin, u kent het wel. Niks nieuws onder de zon maar het was de eerste keer dat dochter Wateetons een avocado prakte.
Die pit, daar moeten ze nog eens wat op vinden. Als ze die uit komkommers en druiven kunnen telen , dan moet er toch ook wat te vinden zijn voor deze groene vetballen. Alhoewel: hoe hou je dan je guacamole mooi groen? Een truuc die meneer meer dan eens langs hoorde komen op studentenfeestjes en verjaardagen: bewaar je pit in de guacamole en hij wordt niet bruin.
Met een batch guacamole, een pit, en een niet zo heel snel kokende dochter vond meneer 28 minuten de tijd voor een micro-wateetons-wetenschappelijk experimentje met zijn favoriete tool: de time-lapse. Kijkt u mee?
Geen oscarwaardig materiaal, maar de conclusie lijkt duidelijk. Geen verschil tussen de twee guacamoles in 28 minuten. Het is eigenlijk ook wel logisch. Avocado verkleurt door de aanwezigheid van enzymen in combinatie met zuurstof. Vergelijk het met een appel. Zuur voorkomt dat een beetje , evenals je avocado gewoon intact laten of het ontnemen van zuurstof. De pit doet niet meer dan dat laatste, op de plek waar hij zit maakt de pulp minder contact met de lucht: minder zuurstof, minder bruining. Maar alleen zeer lokaal. Dat was het wel. Culinarylore legt het mooi uit en geeft nog wat andere tips.
Veredelaars, jullie kunnen aan het werk hoor.
0 reacties op “Houdt een pit je guacamole groen? Een experiment in 28 minuten.”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Festival van de slager: masterclass Erik Waagmeester en Meneer Wateetons
Leer een varken uitbenen! Van 17 tot en met 22 april is het de Week van de Slager. Met maar liefst 3x Erik Waagmeester en Meneer Wateetons: live masterclass varken uitbenen en twee challenges.
Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer
In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Alsof guacamole de kans krijgt om bruin te worden… treuzelaars.