zelf maken |

Zelf maken: pancetta

Laat u niet van de wijs brengen door recente tweets over mozzarella maken of de aanschaf van Ottolenghi’s Plenty. Dingen maken van vlees vindt meneer nog altijd het leukst. Coppa, ham, worst, lardo, u weet zelf. En hoewel met een geslaagde filet Americain de carn-olympus als bedwongen beschouwd kan worden,  is er ook aan de voet van Mount Meat nog zat te ervaren en te creëren. Pancetta bijvoorbeeld.

Meneer had een stukje varkensbuik. Een restantje van een workshop. Ruim een kilo Beemsterlandvarken, mooi vlees van Slagerij De Wit in Amsterdam.  Op 12 november, ongeveer een maand geleden, smeerde hij dit in met een mengsel van 3% nitrietzout, 1,5% suiker en heel veel procenten peper, rozemarijn, tijm en venkel. Eenvoudig en klassiek. Nieuwlichterij, daar is meneer niet aan. In een ziploczakje lag het in de koelkast. Twee weken lang. Onder iets zwaars, een paar liter speciaal daarvoor klaargemaakte erwtensoep om precies te zijn. Toen hij het zakje weer open maakte rook het vlees onverminderd  fris en heerlijk kruidig. Het was wat, maar niet verschrikkelijk veel, vocht kwijt geraakt. Om het ergste zout eraf te krijgen spoelde meneer het goed af en legde zijn buik nog een uurtje in koud water. Daarna maakte hij een fout. Hij depte het vlees niet droog. Dom natuurlijk. Want vocht is voor schimmels wat meneers rollende biceps voor de vrouwtjes zijn.  Een wit donsje tekende zich al snel af op het dapper in de berging rijpende kruidenbuikje. Nu betekent dat niet het einde van je pancetta, maar je moet het wel wegsnijden bij het serveren. En het was onnodig.

Daar hing het twee weken. Elke dag als hij zijn fiets pakte rook meneer er even aan. Het rook goed. Gerijpt. Na twee weken sneed hij hem aan. Te vroeg, dat snapte hij zelf ook wel. Maar het vlees is zwak. Je kunt zo’n pancetta gewoon weer terug hangen toch, na een plakje. Of twee. En inderdaad, hij was te jong. De in het vet gelegen stroken vlees oogde bijna rauw. Zacht. Roze. Maar man, wat was het lekker. Rauw, of even gebakken. Hij wordt de komende maanden alleen nog maar mooier. Rijker, dieper. Echte pancetta, uit de berging van een galerijflat in Amsterdam.

Eat that, Ottolenghi.


0 reacties op “Zelf maken: pancetta
  1. Hoe rook de erwtensoep na 2 weken in de koelkast?
    Lag de toekomstige pancetta die 2 weken in zijn (weinig) uitgetreden vocht?
    Man, man, ik wou dat ik bij jou pasta pancetta kon eten …

  2. Vanavond ligt mijn eerste varkensbuik gekruid en wel in de koelkast. Leuk om 2013 te beginnen met een home made pancetta!
    Fijn om ook ervaringen van andere pancettamakers te lezen (vooral als ze een tikkie eigenwijs zijn)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge worst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend