Maar hoe gaat het eigenlijk met uw megalomane ham, meneer?

Maar hoe gaat het eigenlijk met uw megalomane ham, meneer?


Uw interesse cq. bezorgdheid warmt meneers kille hart. Dank. Het laatste bericht was van 10 maart 2017. Toen verhuisde meneer de ham, gepekeld, aangedroogd en dichtgekit met smout naar zijn berging. Daar rijpte hij, slechts sporadisch aangeroerd door een fietsstuur of een kratje met gin- en likeurbenodigdheden. De luchtvochtigheid is er rond de 65%, de temperatuur ligt 10 graden beneden de buitentemperatuur. Het is er donker en stil.

Gisteren besloot meneer de ham weer eens van dichtbij te bekijken. Hij oogde precies zoals meneer hem vier maanden geleden weghing. De weegschaal liet zien dat hij 0,4 kg was verloren sinds het smouten. 4%, dat is niet veel. Het smout doet zijn werk. Er was geen enkel plekje schimmel of smet te zien. Zelfs niet in de groeven of rond de kop van het heupbot, de enkel of de plek waar de haak de poot doorsteekt.

Maar hoe is hij van binnen? Dat is de hamvraag. Echte hammakers steken een hol paardenbotje in een ham, en kunnen dan met hun neus de mate van rijpheid bepalen (verjaardagstip voor iemand die alles al heeft. En meneer). Meneer heeft zo’n botje niet. Hij heeft wel een pekelspuit. Bijna net zo tof. Die stak hij in zijn ham.

Door het gat zag hij een volrode gloed. De geur was geweldig, gerijpt en vol. Ham! Hij hangt hem weer even terug. Zullen we hem aftikken op zes maanden rijpen?

Samenvattend

 • Pekeldatum: 6 december 2016. Groen gewicht: 12,2 kg
 • Uit het zout: 25 januari 2017: gewicht 11,0 kg
 • Totale pekelduur: ruim 7 weken (36 dagen)
 • Gewichtsverlies: 1,2 kg (10%)
 • Totale hoeveelheid zout gebruikt: onbekend. Meer dan de beoogde 5-7%
 • 7 maart: 6 weken (min 1 dag) in berging bij ca 10 graden, gewicht 9,7 kg gewichtsverlies 1,3 kg (11%)
 • Totaal gewichtsverlies 2,5 kg (=20,5%)
 • 20 maart 2017: 350 gram smout toegevoegd, maakt gewicht precies 10 kg
 • Gewicht op 20-7-2017: 9,6 kg, gewichtsverlies sinds rijpen 0,4 kg = 4%
 1. 4
  Frederique

  Niet smeren die broodjes, zonde. Gewoon zo op een heerlijk vers broodje, liefst beetje warm.
  Ben benieuwd hoe de hal uiteindelijk wordt!!

 2. 5
  reactie via Facebook

  Even een beroep op de deskundigheid van meneer in het verlengde van het ham-avontuur. Is er nou een huis-, tuin- en keukentest om te testen of het bacterieel ook in orde is. Hoewel alles tot nu toe goed gegaan is, blijkens het feit dat ik dit schrijf, schrok ik even van een verhaal van een familielid. Zijn zus was bij een gerenomeerde slager vlees gaan halen en zonder dat de slager het wist, was er botulisme in zijn vlees ontstaan. Een dochter van het gezin heeft de kern van het botulisme bij de maaltijd binnen gekregen en is na enkele dagen zeer intensieve zorg in het academisch ziekenhuis overleden. Als dit nu bij een gerenomeerde slager kan gebeuren, hoeveel te meer dan wij gewone stervelingen. En gelet op de website van de Voedsel- en Warenautoriteit, die aan alle kanten het zelf produceren van producten afraadt, heeft meneer nog een suggestie anders dan in de boeken met het oog op de voedselveiligheid?

Geef een reactie