Wateetons Toevallige Testkeuken: Solis Sous-Vide Cooker Pro 8201

Wateetons Toevallige Testkeuken: Solis Sous-Vide Cooker Pro 8201


Een van de vele persberichten die er dagelijks op meneers digitale mat vallen trok zijn aandacht. Een nieuw apparaat dat dingen kon waar meneer geen weet van had. Tof, testen! Na een lange mailwisseling, en een even lang contract waarin meneer toch vooral moest beloven het apparaat tijdig en onbeschadigd terug te sturen drukte DHL hem eindelijk een doos in handen: een sous vide apparaat. Meneer had helemaal geen sous vide apparaat aangevraagd. Hij weet al wat een sous vide apparaat kan.

Maar nu had hij dus een sous vide apparaat in huis. Dan legt meneer maar weer een sous vide koker op de pijnbank, in afwachting van de juiste machine. Niet letterlijk natuurlijk, meneer heeft getekend voor duizend zweepslagen.

Een sous vide koker hoeft eigenlijk vrijwel niks te kunnen. Water op temperatuur brengen, liefst een beetje nauwkeurig, en daar houden. Dat is het. Na een uur, dag of week moet het water nog precies even warm zijn. De Solis Sous-Vide Cooker Pro 8201 kan dat, bleek nadat meneer er 99 uur lang bananen- en kikkererwtenmiso in had gefermenteerd op 52,5 graden. Waarover deze week meer. De Solis is instelbaar van 25C tot 85C, met een nauwkeurigheid van 0.1 graad. Meneer mat slechts enkele tienden graden verschil per meetmoment.  Dat kan ook aan zijn thermometer liggen. Geslaagd dus. 

De meeste gebruikers zullen het apparaat hoogstens enkele uren achtereen gebruiken voor bijvoorbeeld vlees. Dat hij ook bijna honderd uur onafgebroken kan werken is vooral fijn voor meer hysterische kookprojectjes als die van meneer. Een ander pluspunt is dat de timer pas gaat lopen als het apparaat de gewenste temperatuur bereikt, iets wat hij met een duidelijke geluidsignaal laat weten. Er past zes liter water in en dat meer dan genoeg voor een paar steaks, een halve procureur of een paar moten vis. Hij maakt wat geluid door een ventilatortje dat het water rondpompt zodat de temperatuur overal hetzelfde is. Die hoor je draaien, maar voor een paar uur zit dat niet in de weg. En als je hem 99 uur achtereen gebruikt moet je óf niet zeuren óf je zet hem gewoon in je drooghok, zoals meneer. 

Dat is het, niet meer en niets minder. De Solis Sous-Vide Cooker Pro 8201 doet precies wat hij moet doen. 

Meneer testte eerder overigens nog een aantal andere sous vide kokers: de Magimix Cookexpert, de Anova precision Cooker, de Proficook Sous vide cooker en de Silvercrest sous vide cooker. De eerste is een complete keukenmachine die voor alleen de sous vide functies wat aan de prijzige kant is, de Anova kan wat de Solis kan ook, maar heeft geen dedicated bak water en is goedkoper. De Proficook is vergelijkbaar met Solis, maar slechts tot op 0.5 graden instelbaar en iets minder stabiel. Hij is wel een stuk goedkoper. De Silvercrest kan helaas het ene wat een sous vide apparaat moet kunnen niet

 1. 1
  reactie via Facebook

  deze staat ook nog op mijn lijstje, al zou ik er liever een willen die je in een gnbak hangt of in een kookpot. heb je die al getest? tis maar, mede door meneers schuld staat mijn keuken al vol met machines en gereedschap en de “inhang modellen” zijn toch iets plaats besparender :p

 2. 2
  Brun Torfs

  deze staat ook nog op mijn lijstje, al zou ik er liever een willen die je in een gnbak hangt of in een kookpot. heb je die al getest? tis maar, mede door meneers schuld staat mijn keuken al vol met machines en gereedschap en de “inhang modellen” zijn toch iets plaats besparender :p

 3. 10
  Eindelijk goede zwarte bonensaus | Wateetons

  […] Na ettelijke van deze pogingen had zijn hoop op een écht goede zwartebonensaus laten varen. Er is gelukkig genoeg ander leuks te doen. Tot hij zich zijn eigen powermisoexperimenten herinnerden. De lekkerste miso in 10 dagen door de enzymatisch te fermenteren op een temperatuur van tussen de 45 en 60 graden. Misschien was dát wel de vereiste techniek. Meneer kookte andermaal wat zwarte sojabonen, liet ze beschimmelen met koji-kin, stopte ze in een vacuumzak met 10% zout en fermenteerde ze 2 x 99 uur (ruim 8 dagen) bij 55 graden in zijn Solis sous vide apparaat.  […]

Geef een reactie