Wateetons Testkeuken |

Wateetons Testkeuken: Solis Vac Prestige 575 of 'hoeveel vacumeerapparaten heeft een mens nodig'?


“Ja maar, dit apparaat heb ik écht nodig.” Gelukkig hoeft meneer alleen meneer Wateetons met dat soort slappe verhalen te overtuigen, en die heeft -dat weet iedereen- een ruggengraat van snot. En het is waar. Want zeg nou zelf, hoe moet meneer bier brouwen als zijn Anova 10 dagen lang miso staat te fermenteren. Kindjes in de derde wereld hebben het zwaar, maar leven met maar één sous vide apparaat is ook niet makkelijk. 
Op dit moment staan er drie vacumeerapparaten op het Wateetons aanrecht. Hij verkondigt het waar hij kan: het vacumeerapparaat is zijn favoriete kitchentool.  Alles wat je vacumeert ziet er superprofessioneel en smakelijk uit. Bovendien blijft voedsel langer vers omdat het van zuurstof wordt afgesneden. Vriesbrand: iets van het verleden. Het is ideaal voor droogzouten van je charcuterie en het onmisbare hulpje van je sous vide apparaat. Daar heeft hij dus misschien ook een derde van nodig, bedenkt hij nu.
 Onlangs kreeg hij de Solis Vac Prestige type 575 toegestuurd. Om te testen. 
Het apparaat heeft een aantal functies:

  • automatisch vacumeren en sealen
    • dit kan zowel met vochtige als droge inhoud
    • en zowel voorzichtig als normaal
  • een handmatige vacumeerfunctie (pulse)
  • een handmatige seal functie
  • een marineerknop
  • een knop om los verkrijgbare Solis vacuumbakken te vacumeren

Meneer onderwierp de Solis Vac Prestige type 575 (€150-€199) aan een aantal testen, en vergeleek hem met zijn Foodsaver Compact II – Vac 550 (ooit nieuw rond de €100) en Silvercrest SFS 110 B2 vacuumsealer van de Lidl (€25).

Bouwkwaliteit
Van de drie apparaten voelt de Solis het zwaarst en meest robust aan. De Silvercrest is de lichtste.
 
De seal
 

Vacumeren is zinloos als er na verloop van tijd toch lucht bij je product komt. Een goede betrouwbare seal is dus een basisvereiste van een vacumeerapparaat. De Solis bouwt met voorsprong de beste seal. Zeker 2x zo breed als die van Foodsaver en misschien wel drie keer breder dan de Silvercrest. De ervaring leert overigens dat in de praktijk de seal van de Silvercrest betrouwbaarder is dan die van Foodsaver. De vraag is of het er erg toe doet. Als een apparaat een aparte losse sealfunctie heeft (Silvercrest, Solis) kun je ook gewoon voor de zekerheid een extra veiligheidsseal aanleggen.
 
Vacumeerkracht
 
Hoe krachtiger, hoe minder zuurstof er achterblijft en hoe langer je product houdbaar blijft. Harder zuigen is beter. De Solis pocht met -0,8 bar. Van de anderen heeft meneer de gegevens niet kunnen vinden dus hij heeft geen idee wat dit cijfer zegt. Maar: -0,8 bar jongens! Als praktijktest vacumeerde meneer een onregelmatig gevormde knolselderij. Geen van drieën waren ze volledig in staat om alle hoekjes en gaten luchtvrij te krijgen, maar alle drie deden ze wel heel behoorlijk. De Foodsaver en Solis eindigden met een nipte voorsprong op die van de Lidl. Voor vlees en meer van zulks zal het in de praktijk geen verschil maken. 
 
Nat zuigen
 
Zuigvacumeerders hebben moeite met natte producten zoals soepen, sauzen en vochtig vlees. Ze zuigen het vocht naar binnen waardoor ze niet kunnen sealen (door het vocht smelt het plastic niet) en je eindigt met een moeilijk schoon te maken apparaat vol met plakkerige bietensap of marinade. Kamervacumeerders kennen dat probleem niet, maar die kosten als snel een rug. Een van de oplossingen voor de gewone man is de handmatige zuigfunctie, ook wel pulsvacumeren genoemd. Daarbij stop je het vacumeren handmatig vlak voordat het vocht de kamer ingezogen wordt en seal je vervolgens ook met de hand. Het vereist wat oefening en de reactiesnelheid van een 13-jarige Call of Duty speler, maar het werkt. Een vacumeerapparaat zonder een handmatige zuig/sealfunctie is eigenlijk waardeloos. De Foodsaver heeft die functie niet en pas na aankoop van de Silvercrest realiseerde meneer hoe zinloos zijn leven voor die tijd was. De Solis heeft ook een handmatige functie. Daarnaast heeft hij een veelbelovende automatische ‘moist’-functie speciaal voor vochtige producten. Uit de handleiding blijkt dat hij dan gewoon langer sealt. Helaas faalt hij op dit vlak. Meneer probeerde wat zuurkool met deze functie te vacumeren, maar eindigde met een apparaat vol pekel en een vrijwel niet gesealde zak. Ter controle probeerde hij het nog een keer met een officiële Soliszak –  waarop de handleiding nogal hamert- maar dat maakte geen verschil. Functioneel gezien is het geen probleem, want met de handmatige functie werkt ook gewoon maar voor de moist-functionaliteit hoef je de Solis niet te kopen.
 
Tederheid

De Solis heeft ook een tederheidsfunctie (‘gentle’) voor kwetsbare producten. Hij zuigt hoorbaar zachter en sealt duidelijk eerder. Je ziet dat er ook meer lucht rondom het product achter blijft. Meneer vacumeerde zowel wat druiven als partjes mandarijn met de normale als gentle functie, maar in beide gevallen bleef het fruit intact. Ook hier geldt weer dat een tijdig op de sealknop drukken ongeveer dezelfde functionaliteit biedt en dat elke vacuumsealer met handmatige functie ook in staat zal zijn om zachtere producten zonder veel schade te sealen.
 
Marineren
De meest interessante functie is de marineerfunctie. Marineren onder vacuum gaat niet sneller. Dat is een fabeltje. Dat gebeurt alleen tijdens die paar seconden dat er vacuum wordt gezogen. Maar dat zijn maar een paar seconden. De Solis pretendeert versneld te kunnen marineren door dat vacumeren te herhalen: door steeds te zuigen en het vacuum weer los te laten, en nogmaals te zuigen zou de marinade sneller het vlees in trekken. Slim, en theoretisch kloppend. Dat zou een fiks voordeel zijn van de Solis en het was de voornaamste reden dat meneer een recensieapparaat aanvroeg. Helaas heb je er speciale Solis bakken voor nodig die je niet bij het apparaat krijgt en los al snel een paar tientjes kosten. Hij vindt dat eigenlijk een beetje flauw. Voor €199 kan er best een klein plastic bakje vanaf, al was het maar om te laten zien waartoe het apparaat in staat is. Meneer zal er nog een aanvragen, en daarover terug rapporteren want dit is in potentie een erg interessante extra functie die bij de concurrentie ontbreekt.
 
De voorlopige conclusie
Solis Vac Prestige type 575 is een uitstekend vacumeerapparaat. Krachtig, robust uitgevoerd en betrouwbaar. Hij kan alles wat je van een huishoud vacumeerapparaat kan wensen. Sommige automatische functies bieden functioneel weinig voordeel boven de handmatige functies gecombineerd met een goede reactiesnelheid. Daarin onderscheidt hij zich niet van de concurrentie. Voor de meest interessante additionele functie moet je er wat bijkopen. Daarin had meneer misschien een andere keuze gemaakt. Daar komt hij nog op terug.

0 reacties op “Wateetons Testkeuken: Solis Vac Prestige 575 of 'hoeveel vacumeerapparaten heeft een mens nodig'?
  1. je schrijft dat een kamer vacuum machine een rug kost (ik ben belg ik weet dus niet hoeveel een rug is) maar ik weet wat ze kosten. als ik nu de prijs van de vacuum zakjes vergelijk lijkt mij dat als je fanatiek vacuumeerder toch snel bespaard door een kamer vacuum machine aan te kopen. of vind jij je geribbelde zakken ergens redelijk goedkoop ? ik betaal nu 25cent voor een zakje van 20x30cm, bij een plat zakje zou dat 6 cent zijn. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

silvercrest-gehaktmolen

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (4) – De Silvercrest vleesmolen

Deze hele week geeft Meneer Wateetons tips voor producten uit de Lidl-shop. Meneers Wateetons iconische worstboek Over Worst schreef hij met een gietijzeren handmolen van Marktplaats en een elektrische molen van de Lidl. Deze.


silvercrest-voedseldroger

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (2) – DE SILVERCREST VOEDSELDROGER

Deze hele week bespreekt Meneer Wateetons kookgadgets uit de Lidl-shop, want fanboy. Nog zo’n apparaat dat je blind moet kopen, een voedseldroger. Van kimchi poeder, tot beef jerky tot fruitleer.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp