cadeautjes |

Cadeautje van Meneer en Jannie: Over Rot uit 1976 en 1984

Dinsdag. Vette bek halen in Amsterdam-Noord. Stukje zelfhaat naar jezelf toe, je weet toch. “Grote patat oorlog, Achmed” mompel ik. “Ah Meneer, is het weer dinsdag?” antwoordt de sympathieke Syrische snackslijter. “Wilt u hem gewoon of met met pickle-uitjes, miso-roasted-pindasaus en komboecha-mayonaise?”

Dinsdagen zijn kut en fermenteren is hot. 

Toch, er is niets nieuws onder de zon. Vorige week was het ook dinsdag en veertig jaar geleden werd er al gefermenteerd. Van lezeres en fermentatieworkshopbezoekster Jannie T kreeg meneer twee boekjes opgestuurd. Gekocht voor een euro op een rommelmarkt. ‘100 Japanse Producten’ uit 1984 bevat uitgebreide recepten over het zelf maken van hippe shizzle als miso, shoyu en umeboshi. Heerlijk vormgegeven met handgetekende kadertjes. Je ruikt de tipex nog. Het andere boekje is ouder en dunner en geeft informatie over de melkzuurfermentatie van groente en het maken van yoghurt. Mooi detail: zelfs in 1976 werd geadviseerd de groente wateetons-iaans met de vuisten te bewerken. Zuurkool maken is catharsis.

Meneer mag de beide boekjes met jullie delen. Want zo is Jannie. En dat recept voor miso-roasted-pindasaus vraag ik nog wel een keer op Achmed. Op een woensdag.

Downloads

Melkzuurgroente inmaken  – 1976

100 Japanse Producten – 1984

Psssst: eerdere cadeautjes van meneer en een website vol culinaire cadeautjes: Vergeten Kookboeken van Paul ‘Webtic‘ Jongsma.


0 reacties op “Cadeautje van Meneer en Jannie: Over Rot uit 1976 en 1984
  1. Ook bijzonder dat er in 1984 ook al geprobeerd werd de zoutinname af te zwakken…ik hoorde altijd dat het aan ons “moderne dieet” lag en dat alles maar in kant-en-klaarmaaltijden en pakjes en zakjes komt dat we teveel zout binnenkrijgen, maar dat was toen dus ook al zo…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

gratis workshop bij aanschaf boeken

Tijdelijk gratis workshops

Ontvang in de maand december bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis online workshop van Meneer zelf!


Will it blend? Meneer proeft worst en burgers met 40% groente

Meneer wateetons proeft blended vleesproducten. Een beetje van vlees en een beetje van groente. Goed voor jezelf, goed voor de planeet, en goed voor je papillen? Of..

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend