Cadeautje van Meneer en Jannie: Over Rot uit 1976 en 1984

Cadeautje van Meneer en Jannie: Over Rot uit 1976 en 1984


Dinsdag. Vette bek halen in Amsterdam-Noord. Stukje zelfhaat naar jezelf toe, je weet toch. “Grote patat oorlog, Achmed” mompel ik. “Ah Meneer, is het weer dinsdag?” antwoordt de sympathieke Syrische snackslijter. “Wilt u hem gewoon of met met pickle-uitjes, miso-roasted-pindasaus en komboecha-mayonaise?”

Dinsdagen zijn kut en fermenteren is hot. 

Toch, er is niets nieuws onder de zon. Vorige week was het ook dinsdag en veertig jaar geleden werd er al gefermenteerd. Van lezeres en fermentatieworkshopbezoekster Jannie T kreeg meneer twee boekjes opgestuurd. Gekocht voor een euro op een rommelmarkt. ‘100 Japanse Producten’ uit 1984 bevat uitgebreide recepten over het zelf maken van hippe shizzle als miso, shoyu en umeboshi. Heerlijk vormgegeven met handgetekende kadertjes. Je ruikt de tipex nog. Het andere boekje is ouder en dunner en geeft informatie over de melkzuurfermentatie van groente en het maken van yoghurt. Mooi detail: zelfs in 1976 werd geadviseerd de groente wateetons-iaans met de vuisten te bewerken. Zuurkool maken is catharsis.

Meneer mag de beide boekjes met jullie delen. Want zo is Jannie. En dat recept voor miso-roasted-pindasaus vraag ik nog wel een keer op Achmed. Op een woensdag.

Downloads

Melkzuurgroente inmaken  – 1976

100 Japanse Producten – 1984

Psssst: eerdere cadeautjes van meneer en een website vol culinaire cadeautjes: Vergeten Kookboeken van Paul ‘Webtic‘ Jongsma.

  1. 1
    Erik

    Ook bijzonder dat er in 1984 ook al geprobeerd werd de zoutinname af te zwakken…ik hoorde altijd dat het aan ons “moderne dieet” lag en dat alles maar in kant-en-klaarmaaltijden en pakjes en zakjes komt dat we teveel zout binnenkrijgen, maar dat was toen dus ook al zo…

Geef een reactie