Wateetons Testkeuken: de AEG vacuümlade

Wateetons Testkeuken: de AEG vacuümlade


Het gewone leven is al weer een week in volle gang. Alsof je nooit weg bent geweest. Een week waarin je traditiegetrouw met je partner boven een glas van die wijn die bij dat boertje zo veel beter smaakte, bedenkt “hoe kunnen we dat ontspannen vakantiegevoel nou ook in het dagelijks leven vasthouden”. Een week waarin je afvraagt, wanneer ben ik nou echt gelukkig? Wat is er nu belangrijk in het leven? Heb ik bijvoorbeeld écht drie vacumeerapparaten nodig?

De AEG vacuümlade

Vacumeneer Wateetons hoeft niet langer een apparaat uit een lade te trekken als hij zijn vlees of vis wil vacumeren, zoals het plebs, hij doet het tegenwoordig met de lade zelf. Schuif en zuig. Wat een genot. Ook heel fijn, de vacuümlade gebruikt gladde in plaats van ribbelzakken. Die eerste zijn makkelijker te krijgen en goedkoper. De lade heeft een inhoud van 8 liter en er kunnen zakken in van maximaal 35×25 cm. Dat is groot genoeg voor vrijwel alles, en maar net iets smaller dan de professionele horeca versies. De pomp heeft een vermogen van 3m3 per uur. Dat zegt hem niet zoveel. Wel dat hij 99,9% luchtledigheid garandeert. Dat klinkt heel stoer, en meneer heeft geen idee hoe hij dat moet controleren maar de zakjes zitten inderdaad apenstrak rond de inhoud. Geen 0,2% luchtje te zien. Wel heeft hij soms onverwacht een miszuiger, met een slapzak tot gevolg. Geen ramp. Je ziet het onmiddellijk, en als je het vacumeren herhaalt is de zak weer lekker strak. Maar het kost wel plastic. Hij is niet verschrikkelijk snel, een seconde of 20-30 doet hij over de gemiddelde zuigbeurt. Misschien is dat die 3m3 per uur. Een Heckelman doet 8 metertjes in diezelfde tijd. Echt productie maken moet je er niet mee willen doen.

De met tiptoetsen te bedienen zuiglade heeft vier vacuum-, en drie sealstanden. Het nut van die laatste ontgaat meneer – hij knalt hem altijd gewoon op maximaal- maar die eerste is handig voor bijvoorbeeld kwetsbare producten. Ook fijn: door herhaaldelijk onderdruk te creëren (te ‘pompen’) kan het apparaat ook versneld marineren. Hoort u nog over. Je kunt er ook potjes inzetten waar je ter conservering geen zuurstof in wilt, denk aan je te fermenteren groente of weckpotjes zelfgemaakte jam. Tenslotte kun je er een slangetje aan bevestigen om ook (niet bijgeleverde) potjes en flesjes van lucht te ontdoen.

Meneer gebruikt sinds de installatie het ding elke dag. Zoals hij hiervoor ook zijn andere vacumeerapparaten elke dag gebruikte. Invriezen? Vacuum! Marineren? Vacuum! Pekelen? Vacuum! Portioneren om weg te geven? Vacuum!

Is het de meest nuttige uitbreiding van zijn keuken? Nee, niet als je al drie vacumeerders hebt. Die werken ook. Is het – als je het kunt betalen en je bent een nieuwe keuken aan het uitzoeken – een hele vette accessoire? Yup.

En bent u nu echt gelukkig meneer? Ja.

Disclaimer, meneer heeft het apparaat gekregen van AEG. Hij mag er vrijelijk over schrijven.

Meer uit Wateetons Testkeuken

 1. 4
  Henk

  Wat is de meerwaarde van vacumeren , boven het gewoon invriezen ??
  Ik begrijp dat niet helemaal.
  Buiten dat het wel strak staat en minder plaats inneemt

 2. 6
  Ard

  Ik heb zo’n ding wel eens bij Lidl gekocht maar dat werkte niet. De lucht liep er net zo snel weer uit :-(.
  Maar dit bericht hernieuwt de belangstelling toch wel.
  Nu is er toevallig een klusjesman nieuwe – en grotere – keukenkastjes aan het ophangen.
  Heeft meneer toevallig een vergelijkend onderzoek ergens gepubliceerd?

Geef een reactie