experimenteerdrift, Over Rot, recept |

Zelf komboecha candy of snoep maken

‘t Is een fijne drank hoor, komboecha, met eindeloze mogelijkheden. Zwarte thee als basis, of groene, of bosvruchten… of helemaal geen thee. Meneer Wateetons maakte onlangs onder andere Thaise komboecha, appelstroopkomboecha, druivensapkomboecha. Vetgaaf in alle gevallen. Alleen die SCOBY, de kwal zeg maar, die wil maar niet stoppen met groeien. Zeker als je zoals meneer Wateetons een paar 2 literpotten hebt staan kom je om in die krengen. Nu kan meneer ze gelukkig wel kwijt aan aspirant komboechamakers tijdens zijn workshops fermenteren, maar er is nauwelijks weg te geven tegen de groeisnelheid en dus is hij op zoek naar andere bestemmingen voor de bubbelblob from hell.

Eerder probeerde hij er een te frituren. Een tamelijk briljant idee, vond hij zelf. De frituurpan was dat niet met hem eens.

Van de week had hij weer zo’n dikke pretplak over, mooi paars door de druivensap waar hij de komboecha van maakte en goed zuur omdat de drank wat te lang had gefermenteerd. Komboechasnoep dan? Hij loste wat rietsuiker op in water, en verhitte de SCOBY met het suikerwater een aantal keer waarbij hij elke keer liet afkoelen en wat suiker toevoegde. U hebt het door, dat klinkt doelbewust maar eigenlijk had hij geen idee wat hij deed. Uiteindelijk leek de SCOBY verzadigd door suiker. Hij legde de suikerscoob op een rekje in zijn stoom-annex droogoven en droogde hem daar bij 60 graden een uur of 12. Dat kan natuurlijk ook in een voedseldroger.

Na afloop was de SCOBY met ongeveer me de helft in dikte verminderd. Hij voelde licht plakkerig aan en vrij stevig. Voorzichtig sneed meneer er een puntje vanaf en stopte het in zijn mond en concludeerde direct dat hij – weer eens – absoluut briljant was. Zoet, maar door het zuurtje niet té en met een hele gave bite, die deed denken aan iets tussen trekdrop en Turks fruit. Poedersuiker erom en je zou het als die laatste kunnen verkopen. Leg het als restaurant tussen de dessertchocolaatjes en niemand heeft door dat hij gesuikerde kwal eet. Wat een vet gave no waste snack!

Hoe zou waterkefirsnoep smaken?

Meer leren over zelf komboecha maken? Volg de online workshop van Meneer Wateetons.


4 reacties op “Zelf komboecha candy of snoep maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).


Pekelzout

11 no waste tips voor je fermentatievocht

Gooi je fermentatievocht, of pekel, van je groentefermentatie niet weg. Je kunt er ontzettend veel mee. 11 no waste tips, van ceviche tot pekelzout (+ recept).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
12 sep
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

28 sep
Live online workshop “koji maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend