experimenteerdrift, Over Rot, recept |

Zelf komboecha candy of snoep maken

‘t Is een fijne drank hoor, komboecha, met eindeloze mogelijkheden. Zwarte thee als basis, of groene, of bosvruchten… of helemaal geen thee. Meneer Wateetons maakte onlangs onder andere Thaise komboecha, appelstroopkomboecha, druivensapkomboecha. Vetgaaf in alle gevallen. Alleen die SCOBY, de kwal zeg maar, die wil maar niet stoppen met groeien. Zeker als je zoals meneer Wateetons een paar 2 literpotten hebt staan kom je om in die krengen. Nu kan meneer ze gelukkig wel kwijt aan aspirant komboechamakers tijdens zijn workshops fermenteren, maar er is nauwelijks weg te geven tegen de groeisnelheid en dus is hij op zoek naar andere bestemmingen voor de bubbelblob from hell.

Eerder probeerde hij er een te frituren. Een tamelijk briljant idee, vond hij zelf. De frituurpan was dat niet met hem eens.

Van de week had hij weer zo’n dikke pretplak over, mooi paars door de druivensap waar hij de komboecha van maakte en goed zuur omdat de drank wat te lang had gefermenteerd. Komboechasnoep dan? Hij loste wat rietsuiker op in water, en verhitte de SCOBY met het suikerwater een aantal keer waarbij hij elke keer liet afkoelen en wat suiker toevoegde. U hebt het door, dat klinkt doelbewust maar eigenlijk had hij geen idee wat hij deed. Uiteindelijk leek de SCOBY verzadigd door suiker. Hij legde de suikerscoob op een rekje in zijn stoom-annex droogoven en droogde hem daar bij 60 graden een uur of 12. Dat kan natuurlijk ook in een voedseldroger.

Na afloop was de SCOBY met ongeveer me de helft in dikte verminderd. Hij voelde licht plakkerig aan en vrij stevig. Voorzichtig sneed meneer er een puntje vanaf en stopte het in zijn mond en concludeerde direct dat hij – weer eens – absoluut briljant was. Zoet, maar door het zuurtje niet té en met een hele gave bite, die deed denken aan iets tussen trekdrop en Turks fruit. Poedersuiker erom en je zou het als die laatste kunnen verkopen. Leg het als restaurant tussen de dessertchocolaatjes en niemand heeft door dat hij gesuikerde kwal eet. Wat een vet gave no waste snack!

Hoe zou waterkefirsnoep smaken?

Meer leren over zelf komboecha maken? Volg de online workshop van Meneer Wateetons.


4 reacties op “Zelf komboecha candy of snoep maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 jun
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

07 jun
Live online workshop “warm en koud roken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

05 jul
Live online workshop “fried chicken maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 sep
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend