Over Rot, recept, zelf maken |

Heimweekaas: Munster maken (1)

Er komt maar geen eind aan de heimwee van meneer naar de Elzas. Misschien is het omdat hij een dagje ouder wordt (er hang soms ook een druppel aan zijn neus). Misschien is het omdat hij content nodig heeft voor zijn blog. Misschien omdat het goede weer hier maar niet door wil dringen. Of het is gewoon weer de drank. Hoe het ook zij, ter hoogte van Kintzheim sprak hij op stellige toon “ik moet weer meer kaas gaan maken”. Nu zei hij ook zoiets over sticky rice toen hij terugkwam uit China, en daar krijgt hij nog dagelijks teleurgestelde mailtjes over, dus echt veel betekent zo’n uitspraak niet. Hoe stellig gebracht ook. Maar mooi dat er nu wel vier Munsterkaasjes in wording liggen te rijpen, een pan geitenmelk staat te verzuren in zijn CV-ketelkast en er 4 liter Jerseymelk klaar ligt voor verdere verwerking.

Die Munsterkaasjes, dat ging ongeveer zo.

Een complete beschrijving van de procedure van het maken van kaas vind je in Over Rot. Meneer moest dat boek er zelf even voor uit de kast trekken, zo lang was het geleden. In het kort heb je voor je Munsterkaas de volgende ingrediënten en materialen voor nodig.

Ingrediënten

 • Volle melk, rauw of gepasteuriseerd. Ongeveer 4 liter voor een kaasje van een pond. Meneer kocht rauwe melk bij de boerderij. Zoek op melktap op google maps.
 • Een zuursel, daarvoor gebruikt meneer goede karnemelk.
 • Calcium chloride, dat je zorgt voor een betere stremming bij het gebruik van gepasteuriseerde melk. Sterker nog, in dat geval is het zelfs essentieel. Braumarkt.
 • Stremsel, dat bestaat zowel in microbiële vorm als gemaakt van lebmagen van kalveren. Je vind het bij Braumarkt, of in de Turkse supermarkt.
 • Culturen, al naar gelang het type kaas dat je maakt. Meneer schafte bij Braumarkt drie van vier basisculturen aan: B. linens (voor gewassen korstkazen) en P. candidum (voor witschimmelkazen), P. roqueforti (voor blauwschimmelkazen) en uit het buitenland betrok hij voor belachelijk veel verzendkosten P. Geostrichum candidum, een schimmeltje dat bij zowel witschimmelkazen als gewassenkorstkazen een belangrijke ondersteundende functie heeft. Het is vreselijk onhandig dat je deze laatste zo moeilijk in Nederland kunt krijgen. Meneer gaat proberen ze alle vier te importeren voor starterculturen.nl. Voor Munsterkaas heb je alleen de eerste en de laatste nodig. Maar haal ze maar alle vier gewoon in huis.

Materialen

 • Kaasvormpjes. Dit mogen voor een keer ook best 10 cm lange pvs buisstukken zijn waar je veel gaatjes in hebt geboord. Diameter mag je zelf weten. Die van meneer zijn een centimeter of 10. Ook te koop bij Braumarkt.
 • Een grote pan
 • een lang en dun mes
 • een goede thermometer
 • een kaasmatje of sushi rolmatje
 • eventueel kaasdoek of een schone grote zakdoek

Morgen meer over de procedure die meneer volgde.

Ps. Meneer experimenteerde wel eerder gewassenkortskaas en witschimmelkaas.


Eén reactie op “Heimweekaas: Munster maken (1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend