boodschappen, Wateetons Testkeuken |

Blinde smaaktest: Beyond Burger vs Incredible Burger vs echte burger

De markt van vleesvervangers is booming. Meneer probeert trekt zo af en toe wat uit het snel groeiende schap om te onderzoeken hoe men vordert. Soms is dat indrukwekkend, soms valt dat tegen. Meneer presenteert zijn oordeel zonder mening, hij is gewoon benieuwd wat de technologen er van bakken.

Vandaag twee nieuwe burgers.

De beyond burger

Een hele grote speler in de vleesvervangers is het Amerikaanse Beyond Meat, dat investeerders als Bill Gates en Leonardo DiCaprio achter zich kreeg. Sinds april liggen de burgers ook in Nederlandse supermarkten. Er is inmiddels ook een worst, die meneer nog niet is tegen gekomen, maar Kraan Vlees services in Utrecht, waar hij de Vlees bereidingscursus geeft levert ze inmiddels aan de horeca.

Wat zit erin

De burger bestaat uit maar liefst 22 ingrediënten, waarvan de eerste en grootste water is, gevolgd door erwteneiwit isolaat en twee soorten olie. Verder hangt de boel aan elkaar met een enorme reeks bindertjes en gommetjes, en krijgt hij zijn smaak en kleur van gisten, zuren en antioxidanten. Op zich niet per se iets mis mee, maar ‘puur en eerlijk’ zullen ze niet op de verpakking zetten. Wel ‘no soy’, ‘no gluten’ en ‘vegan’.
De KEV per 100 gram
268 kc
5,3 gram koolhydraten
18 gram eiwit
19 gram vet
1,1 gram zout

Incredible burger

Naast de Beyond Burger is er ook de Impossible Burger, die nog niet in Nederland gearriveerd is, dus dacht Nestlé ‘welke naam hebben we nog over?’ Dat werd dus de Incredible Burger van Garden Gourmet. Het wachten is op de Unbelievable Burger en de Onwaarschijnlijcke Burger van de Vegetarische Slager.

Wat zit erin?

Soj-eiwitconcentraat en tarwegluten, de werkpaarden van de vleesvervangers, vormen samen met water de basis en daarnaast nog 13 andere ingrediënten, die iets minder ge-engineerd over komen dan bij de beyond burger: groenteconcentraten, zwarte peper, spirulina (een zeewier) en dergelijke.
KEV per 100 gram
183 kc
5,5 gram koolhydraten
17 gram eiwitten
9,2 gram vetten
1,0 gram zout

De test

Meneer kocht deze burgers en een standaard supermarktburger uit het koelvak van de Jumbo Foodmarkt. Hij voerde de test uit met de vermaarde hamburgerkenner dochter Wateetons.

Eerste indruk

“Dit ruikt naar niks, zoals een vleesburger”, oordeelt dochter Wateetons over de vleesburger. De Incredible burger: “dit ruikt naar een rijpere salami”, en de Beyond Burger: “niet lekker, een beetje zurig”, en – ze is toch veertien-: “Zurig-ish”. Check verder zelf de foto’s voor het uiterlijk. Beide nepburgers zijn visueel duidelijk te onderscheiden van de echter burger. Te netjes en de kleur wijkt af. Wel knap is dat je vet ziet zitten, waarschijnlijk de kokosolie die vast is bij kamertemperatuur. De Incredible Burger is wat paarsig, en de Beyond Burger “ziet eruit alsof hij bevroren is”.

Het bakken

Ze bruinen alle drie netjes, maar de vleesburger geeft de meest natuurlijke bruining. De Incredible Burger blijft erg paars/roze. De Beyond Burger houdt goed zijn vorm, en bruint zo egaal dat het er een beetje nep uit ziet. Het lijkt een beetje op de maillard-experimenten die we met bakpoeder doen in de vleesbereidingscursus. Op de Incredible Burger is roze vleessap te zien dat er indrukwekkend echt uitziet. Er komt veel vet vrij uit beide faux burgers. Van de twee nepburgers vinden beide testers de Incredible Burger er het meest aantrekkelijk uit zien. De ander is “te netjes”.

Blind proeven puur

Blind!

Beide testers kregen ombeurten een blinddoek om waarna de ander ze in willekeurige volgorde een stukje burger voorzette.

Dochter wateetons over de Beyond Burger: “duidelijk een neppe, wel lekker, structuur van een hamburger, wel een beetje vlees-y, zou iets zouter kunnen. Dit is geen vleesburger”.

Over de Incredible burger: “Iew, niet lekker. Nep, obviously. Smaakt totaal niet naar vlees. Structuur is raar. Smaakt gewoon echt totaal niet naar vlees. Niet sappig ofzo”

Over de echter burger: “Dit is de echte, sappiger, lekker. Hm, misschien toch niet. De structuur is toch wat anders. Waarschijnlijk zit ik nu een echte burger te eten, I don’t know”

Meneer Wateetons over de Beyond Burger: ”
“zit een raar geurtje aan, structuur is goed, zeker niet slecht, mag wat meer zout, goede bite, sappig. Als ik niet had geweten dat er nepburgers tussen zaten dan had ik wel gedacht dat dit vlees was. Beetje soepige geur alleen”.

Over de Incredible Burger: “hele rare bouillonerige smaak, structuur iets korreliger, niet vreselijk slecht, vezelig, maar raar smaakje erbij”

Over de echte burger: zoetig, vlezig, sappig, ik denk dat dit de echter burger is”

Conclusie blinde proeverij puur

De Beyond Burger wordt door beide als beste nepburger gekozen. Het verschil tussen nep en echt is echter makkelijk te herkennen.

Blind proeven als complete hamburger

Superblind!

Maar, hoe doen de burgers het met broodje, mayo, ketchup, sla en komkommer? Dat is toch hoe we zo’n burger normaal eten. Wederom blind, wederom willekeurige volgorde:

Dochter Wateetons over de Beyond Burger: “ahh, heet! Weer die disgusting laatste plek, de Incredible burger. In een restaurant zou ik dit gewoon terugsturen. Zo van, yo bitch je hebt me genept.”

Dochter Wateetons : “Je ruikt het gewoon. Maar als ik in een restaurant dit zou eten zou ik niet zeker weten of het echt was”

Over de echte burger: “obviously de echte”.

Meneer Wateetons over de Beyond Burger: “Ja, structuur wel goed, beetje vettig, meer structuur dan smaak eigenlijk. Dit is de Incredible Burger.

Over de Incredible Burger: “Ik twijfel een beetje zowaar, of hij echt of niet echt is, ik denk dat dit de Beyond Burger is. Deze is het beste”

Over de vleesburger: “Nee, dit is duidelijk de echte.

Conclusie blinde proeverij compleet

How the tables have turned! Beide proevers prefereerden in een natuurlijke opzet de Incredible Burger boven de Beyond Burger. Dochter Wateetons trok zelfs meneers (PhD, verdomme ja) proefopzet in twijfel: “Dat kan niet, want degene die ik terug zou sturen rook ook echt naar die andere”.

Conclusie

Twee behoorlijk knappe nepburgers. Beide testers meenden in een restautart niet met zekerheid te zullen kunnen zeggen of ze dit van echt zouden kunnen onderscheiden. Wanneer de burgers het echter face-t0-face moeten opnemen tegen een vleesburger is het verschil snel duidelijk. Het verschil in conclusie tussen de pure proeverij en de natuurlijkere opzet was opvallend, de burgers wisselden van plaats. Toen meneer dochter Wateetons liet kiezen welke burger ze na de test op wilde eten koos ze voor de vleesburger. Slechts de twee vegaburgers resteerden, en meneer koos voor de Incredible Burger om zijn maaltijd af te ronden.


12 reacties op “Blinde smaaktest: Beyond Burger vs Incredible Burger vs echte burger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp