“Ik wil voor de trein springen” Meneer Wateetons proeft drie vegetarische rookworsten

“Ik wil voor de trein springen” Meneer Wateetons proeft drie vegetarische rookworsten


Zowel Unox als de Vegetarische slager brachten binnen een kort tijdsbestek een vegetarische rookworst op de markt. Veel jubelverhalen online, vooral van zichzelf en van gesponsorde happy healthy blogchicks. De Volkskrant was minder positief, vernietigend zo u wilt. Uw worstoloog en ongesponsorde happy healthy blogmeneer die niet per se negatief staat ten opzichte van vleesvervangers kocht ze allebei, samen met de al langer op de markt zijnde Valess rookworst (die hij al eens eerder beoordeelde).

Dit is een liveverslag van de proeverij die hij samen met vriendin Wateetons deed.

Meneer: “ze zien er alle drie onappetijtelijk uit. Die van Unox heeft nog een hoefijzervorm en oogt precies zo nep als een echte Unox rookworst. Onbegrijpelijk dat Vegetarische Slager daar ook niet voor gekozen heeft. In plaats daarvan krijg je twee lelijke dunne worstjes die ooit wel aan elkaar lijken te hebben gezeten en met een inkeping van de rookstok waaraan ze gehangen hebben (?).” 

Vriendin Wateetons pakt de eerste worst: “De Valess ruikt wel naar rookworst.” Na een hap: “zompige structuur. Zacht. Echt heel in verte een vleugje rookworst. Eerder gewoon een beetje flauw. De kleur is van de drie wel de meest overtuigende en de geur is ook het best. Geen velletje.” Meneer Wateetons is het eens met het oordeel over de geur. Best rokerig. De kleur is inderdaad best aardig, maar het mondgevoel sponzig sans sappig. 

De Unox worst ziet er niet aantrekkelijk uit, vinden beide proevers. De geur is dat evenmin. “Ieeew” roept een van de proevers. “Wat is dit voor geur?! Broderig ofzo, totaal geen rookworstgeur.” “De smaak is ook helemaal niet goed, hij is echt teringzuur”. De ander oordeelt: “Taai, rubberig en zonder sappigheid” Hij heeft wel iets meer bite dan de zachte sponzigheid van Valess. Daar is ook alles mee gezegd. Geen velletje, geen goede kleur, geen goede geur en geen goede smaak.

Vriendin Wateetons neemt een hap van de Roockworst van de Vegetarische Slager: “AAAAAAGH!” Een harde paniekerige lach vermengt zich met kokhalsgeluiden. “Deze moet je eens goed over je longen nemen. Als je dacht dat die (Unox, mw) erg was.” Meer kokhalzen. “Ik verwachtte er veel van.” Neemt een cracker. “FUCK!”  Meneer brengt een glas water. “Ik wil voor de trein springen. Fuck-ing intens dit.” Terwijl ze zuchtend op een stoel ineen zakt mompelt ze: “wel een knapperig velletje.”

Meneer Wateetons is tot dan toe alleen nog maar bezig de de woorden van vriendin Wateetons te registreren, ondertussen paniekerig op zoek naar een emmertje en de Norit. Dan neemt hij ook een hap: “Gat-ver-damme” komt het vanuit de grond van zijn hart. “Dit smaakt naar kots! Echt goor.” Hij neemt nog een hapje: “Maar ECHT goor. Dat knapperige velletje is dan wel weer heel knap.”
 
Samen concluderen ze: “Valess is de winnaar van deze test, want hij stinkt niet en de geur, smaak en kleur doen in de verte wel iets aan rookworst denken”. Niet echt een juryoordeel waar je mee de markt op kan, maar meer kunnen ze er niet van maken. In het land der kotssmaak is matige rookgeur koning. “Het velletje van de worst van de Vegetarische Slager is ontegenzeggelijk knap. Daar gaan we hopelijk meer van zien. Maar verder is de worst echt vies. Onbegrijpelijk dat ze zoiets op de markt brengen. Terwijl de meeste van hun producten echt goed zijn. Die van Unox is gewoon niet lekker. Alsof niemand die van te voren geproefd heeft. Hij lijkt in niets op een rookworst. In niets. Maar die van de Vegetarische slager is echt vies. Wat een ellende.”

Vijf minuten later vanuit de keuken: “Oh god er liggen er nog meer hier.”

ps. Echte rookworst leren maken? Volg een workshop worst maken, Kop tot Staart  workshop of koop het boek Worstbijbel (met daarin zelfs recepten voor (betere) vegetarische worst).

Alle tests van vegetarische worsten door Meneer Wateetons

 1. 1
  reactie via Facebook

  In de uitzending van Pauw , waar ik niet zonder toeval aanschoof, vertelde jaap (verbasterslager) dat hij samenwerkte met unox . Helaas is dat op 1 of andere manier niet doorgegaan . Nu hebben we nog meer smerige worsten .

 2. 2
  Meneer Wateetons (via Facebook)

  Het had echt een stuk beter kunnen zijn. Werkelijk onbegrijpelijk dat ze zoiets op de markt brengen. Je gooit je eigen glazen in.

 3. 4
  reactie via Facebook

  Vegetarische (rook)worst behoort in dezelfde categorie thuis als die waar de koosjere paling en halal varkenshaas thuishoren. #onbestaanbaar

 4. 7
  reactie via Facebook

  Ik vraag me al een tijdje oprecht af waarom vegetariërs dingen wensen te eten die op vlees lijken en het niet zijn. Ga sla eten.

 5. 11
  reactie via Facebook

  Pottenstamp met lulworsten. – Maar je gaat me niet vertellen dat de “gewone” “rook”worsten uit de supermarkt wel lekker zijn. En als je dat wel zou doen dan zou ik je mening in niks meer vertrouwen. 😉

 6. 12
  Planteneter

  Grote onzin. Vind als veganist de worst van de Vegetarische Slager erg smakelijk. Dit soort overdreven negatieve aandacht (bah, vegetarisch is echt vies! Stelletje kleuters…) zie je wel vaker bij vleeseters die het niet kunnen hebben dat andere mensen de wereld leuker proberen te maken. En ik begrijp het: het is ook niet niks om te moeten verkroppen dat je alleen wil leven ten koste van vele andere levens en vergoten bloed.

  • 14
   Omnivoor

   Daar hebben we de slachtofferrol weer!! Waar staat: “Bah.. Vegetarisch is echt vies”??? Nergens. Wie is hier nou eigenlijk de kleuter?? Neem eens een pilletje b12, je hersens zijn aan het verweken!!

  • 15
   suus

   Ha. Daar is ‘ie weer. De veganist on a mission. Voeg eens een onsje nuance toe aan je dagelijkse dieet, Planteneter. Daar bereik je veel meer mensen mee (dit soort commentaar zet mij als flexitarier uit pure recalcitrantie aan tot naar mijn verantwoorde boerenslager hollen voor een lekker biefstukje). En misschien herken je dan ook de nuances in deze tekst: “Terwijl de meeste van hun producten echt goed zijn” (over de Vegetarische Slager)

 7. 17
  Ans

  De vegetarische worst van de vegetarische slager vind ik lekker. En kan in de magnetron of in de braadpan gebakken in zonnebloem olie. Is snel klaar. En kan gecombineerd gegeten worden met alles. Wel op de koolhydraten letten. Dus mensen die koolhydraatarm moeten eten. Eet dan geen brood, aardappelen of ander koolhydraatrijk eten. Eet inplaats daarvan spinazie ,kool soorten of andere koolhydraatarme groenten. Tomaten kan je ook overal mee combineren. En wortels ook. Eet smakelijk

 8. 19
  Planteneter

  @Omnivoor: nee hoor, de echte slachtoffers hier zijn (zoals altijd in dit soort verhandelingen) de dieren 😉
  Vrede en alle goeds, de Planteneter.

 9. 21
  Planteneter

  @Suus: het staat u vrij om naar uw “verantwoorde” boerenslager te rennen (slacht deze slager dan overigens boeren?), maar helaas bestaat er geen diervriendelijk vlees. Het doden van een dier is nu eenmaal niet vriendelijk te noemen. En ik begrijp dat u dan de schuld voor uw gedrag graag bij anderen wil leggen, in dit geval bij mij dus, maar u maakt toch echt zelf die keuze. Hoop in ieder geval dat u ervan genoten heeft, dat maakt het dan nog enigszins goed. Vrede en alle goeds, de Planteneter.

 10. 23
  Planteneter

  @Omnivoor: helaas wel maar dat weerhoud me er niet van het toch nog zoveel mogelijk te voorkomen. De beste wereld is een utopie, maar een betere wereld ligt bij jezelf om de hoek. Vrede en alle goeds, de Planteneter.

 11. 25
  reactie via Facebook

  Leuk artikel! Ben blij dat jullie je opofferen om die wannabee “rook” worsten te proeven. Ik blijf me verbazen aan het gebrek aan creativiteit. Niets tegen op vlees vervangers, maar waarom moeten ze dan zoveel mogelijk op het origineel lijken.

  Meneer en vriendin van meneer, bedankt!

Geef een reactie