boodschappen, worstbijbel |

De lekkerste vegetarische worst? Worstmaker Meneer Wateetons proeft Future Sausage

Een test van Future sausage. Er was een tijd dat Meneer Wateetons elke nieuwe vegetarische worst uit de supermarkt probeerde. Eens in de paar maanden verscheen er een nieuwe, die meneer aan een kritische test onderwierp. Niet om af te zeiken, maar uit interesse. “Wat zijn ze toch knap”, zou zijn moeder zeggen. Zoiets.

Tegenwoordig is het nauwelijks nog bij te houden. Vegan is booming. Vleesvervangers zijn booming. Meneer kan niet elke dag vegetarische worsten gaan testen natuurlijk. Er moet ook nog wel eens iets anders gedaan worden, worst maken bijvoorbeeld.

Verdwaald in Marqt trof uw darm-avonturier onlangs een pak vega-worsten van een merk dat hij nog niet kende. Het frisse design deed hem besluiten ze aan te schaffen. Naast een doosje kwarteleitjes en plak moeilijke chocolade. Drie items in zijn mandje, twee tientjes uit zijn portemonnee. Het is wel Marqt natuurlijk.

Future sausage

Future sausage is een product van Future farm, wat een merk is van Futurefoodgroup uit Oss.

“De Future Food Group is een team van experts in de productontwikkeling en innovatie. Samen werken zij aan een visie waarbij plantaardig eten de nieuwe norm is. Nu gaat Future Food Group in Oss, het vega centrum van Nederland, de wereld kennis laten maken met zijn innovaties.”

In de Future farm lijn zitten ook een future burger, en future mince. Future gehakt klinkt natuurlijk voor geen meter, net zo min al de future gehaktbal die ze dus als future meatball verkopen. Hoewel ik me meen te herinneren dat Chriet Titulaer in zijn Huis van de Toekomst wel een ‘gehaktbal van de toekomst’ at.

Andere merken van de Futurefoodgroup zijn The veggielovers, met meer anonieme en goedkoper ogende ‘roerbakreepjes’ en ‘linzenburgers’ en PLNT, waarvan mij het verschil met het assortiment of doelgroep van The veggielovers niet direct duidelijk is. Future Plant lijkt in ieder geval het hoogst in de markt gezet, met de hipste verpakking en naam, en is bedoeld als ‘echt nepvlees’.

Hoe zien de worsten van Future Sausage eruit

De worsten hebben een echt velletje, dat we ook kennen van de verder zeer matige vegetarische rookworst van Vegetarische slager. Het ziet eruit als plastic en je kijkt er makkelijk doorheen. De binnenkant is roze, iets chemisch ogend, met kleine stukjes. Het uiterlijk kennen we van bijvoorbeeld de Moving Mountain worsten. Er is hard getracht een supermarktworst te imiteren, en dat is redelijk goed gelukt.

Wat zijn de ingrediënten van Future Sausage?

Aan de binnenkant zien we de usual suspects: water, soja eiwit en erwteneiwit. De 14% getextureerde soja zorgt voor de stukjes en kokosvet neemt het vetgevoel voor zijn rekening. Bindmiddelen als carrageen en cellulose houden de boel bij elkaar. Zoals vaak komt het roze kleurtje van biet. Niets nieuws onder de zon.

Bakgedrag

Het velletje houdt zich goed in de hete pan. Geen van de worstjes knappen. Er vormen zich blazen en het laat een beetje los, maar breekt niet. Ook de bruinkleuring is goed en egaal, maar daar is wel veel vetstof voor nodig.

Aansnede, mondgevoel en smaak van Future Sausage

Meneer Wateetons sneed een van de worstjes door, aanschouwde de aansnede en knipperde met zijn ogen. Dit zag eruit als een worst uit een van zijn workshops. Egaal, met iets van structuur. Het chemisch roze veranderd in een neutraal bruin. Verder gesneden tot plakjes bleef de worst mooi stevig, en viel niet uit elkaar. In de mond: ook stevig, ook stukjes, een goede stevige bite, misschien iets aan de droge kant.

Zelfs de smaak kwam goed in de buurt van een echte vleesworst, waar – als Meneer hem tijdens een workshop had geproefd – misschien hoogstens iets te veel brood of meel als vulstof aan toegevoegd was. “Iets meer vet en iets minder vulstoffen” zou zijn oordeel zijn “maar helemaal niet slecht voor een eerste keer”. Schouderklopje, aai over de bol, kneepje in de wang. Niet die eeuwige soepsmaak of scherpe zuren van veel concurrenten.

Conclusie: wat vindt Meneer Wateetons van Future Sausage

Meneer at in de dagen erna álles worstjes op. In plakjes door de erwtensoep en zo uit het vuistje. Oprecht gewoon een lekker worstje, dat nauwelijks van echt te onderscheiden is.

Wat zijn ze toch knap.

Alle tests van vegetarische worsten door Meneer Wateetons


Eén reactie op “De lekkerste vegetarische worst? Worstmaker Meneer Wateetons proeft Future Sausage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Festival van de slager: masterclass Erik Waagmeester en Meneer Wateetons

Leer een varken uitbenen! Van 17 tot en met 22 april is het de Week van de Slager. Met maar liefst 3x Erik Waagmeester en Meneer Wateetons: live masterclass varken uitbenen en twee challenges.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp