boodschappen, Over worst, worstbijbel |

Van verjaarbiefstuk en jeugdsentiment: Meneer Wateetons proeft de vegetarische Hema rookworst

Niet dat meneertje Wateetons zo’n fijnproever was, maar diep genieten van eten kon hij als kind al wel. Zo kreeg hij hij eens van zijn ouders een biefstuk, als verjaardagscadeau. Of was het Sinterklaas? Enfin, andere voorliefdes waren, if memory serves him right, de hamburgers op het Hemaplein in zijn hometown Schiedam – met zachtgegaarde uitjes-, zuurkoolstampot uit de koelkast, marsepein, grillworst en een halve Hema worst. McDonald’s boeide hem minder. Hij begreep die reclame ook nooit zo goed. Natúúrlijk zei ze meneer tegen je. Buiten de verjaarbiefstuk is zijn culinaire jeugd dus weinig opmerkzaam. De rij voor die hamburger tent was altijd lang en heel Nederland is opgegroeid met de Hema rookworst.

Het is lang geleden dat Meneer een halve warme Hema rookworst bestelde. Tegenwoordig verkiest hij de scherpte van zijn kaaklijn boven de trek voor snack. Zelf maken is bovendien leuker en lekkerder, hoewel de Hema variant hoge ogen scoorde in een blinde rookworstproeverij waar hij een aantal jaar geleden aan meewerkte.

De vegetarische Hema rookworst

Nu is er de vegetarische Hema rookworst. De worst die je wist dat zou komen. Meneer schafte hem aan, een hele zelfs.

12 bindertjes

“Puur en eerlijk”, daar heeft Meneer Wateetons nooit zo veel mee. Technologie is een mooi ding, en daar mag je gebruik van maken. Worst met fosfaat zijn aantoonbaar smakelijker dan zonder. Als El Bulli puur en eerlijk als motto had gehad waren ze niet boven een all you can eat tapasrestaurant uitgestegen. De correlatie tussen vegan of vegetarisch eten en een voorkeur voor puur en eerlijk lijkt me echter groot. Dat is lastig. Goed lijkende vleesvervangers maken die ook puur en eerlijk zijn is vrijwel onmogelijk. Je hebt de technologische trukendoos van bindertjes, gommetjes en aromaten nodig. Zo ook voor deze rookworst. Meneer telt maar liefst 12 bindertjes van de 27 ingrediënten. Het merendeel van de rest is voedingszuren, anti-oxidanten en aroma’s. Zie ook de vega Unox-rookworst, die er trouwens verdacht identiek uit ziet. Razend knap dat je van louter hulpstoffen een eetbaar product kan maken, dat wel. Er zit kippenei-eiwit in, dus vegan is hij niet.

“Dat ruikt best aardig”

Toen Meneer Wateetons de verpakking open sneed waande hij zich weer een 11-jarige met een zak vol kleingeld verlangend kijkend naar de stomende pan en de mevrouw met de tang. De keuken vulde zich onmiskenbaar met de geur van de Hema. “Hmm” hoorde hij zichzelf mompelen. “Dat ruikt best aardig”. Het aanblik van de worst was minder aardig. Het darmachtige omhulsel was op diverse plekken losgekomen van de vulling, als een oude gescheurde blaar. Geen bijzondere darm trouwens, een vegetarische knak is nog niemand gelukt hoewel de, verder ongekend vieze, rookworst van de Vegetarische slager als eerste een knap velletje had. De kleur is fletser dan op de productfoto. Doorgesneden valt ook hier de kleur op, maar verder ziet het er best aardig uit, met kleine gaatjes gevuld met iets glazigs dat vet is of imiteert. De bindertjes geven samen een redelijke bounce als je in de worst knijpt. Mag verdorie ook wel. Die mist wel weer een beetje als je hem in je mond steekt. De smeuïge vetervaring is matig, maar er valt best wat te kauwen met een iets korrelig mondgevoel. Denk de goedkoopste rookworst uit de supermarkt. Denk 12 bindertjes. De smaak is niet slecht, met een herkenbaar rookaroma en iets van de zurigheid die zoveel vegetarische worsten kenmerkt. Meneer constateerde dat er aan het eind van zijn proefsessie ongemerkt toch een derde rookworst van zijn snijplank was verdwenen. Dat zegt iets.

Conclusie

Al met al is de vegetarische rookworst van de Hema helemaal niet slecht. Hij oogt als een brandwondenpatiënt, maar met je ogen dicht, lekker veel vette jus en koude zuurkool is het voor de bindmiddelminnende vegetariër met heimwee best een acceptabel alternatief.

Alle tests van vegetarische worsten door Meneer Wateetons


Eén reactie op “Van verjaarbiefstuk en jeugdsentiment: Meneer Wateetons proeft de vegetarische Hema rookworst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend