boodschappen, Over worst, zelf maken |

Net echt. Meneer proeft het broodbeleg van de Vegetarische Slager

2016-06-09 12.09.29 2016-06-09 12.17.19 2016-06-09 12.09.34 2016-06-09 11.57.13

Meneer is niet de meest voor de hand liggende fan. De Vegetarische Slager mikt op de gemiddelde consument die best minder vlees wil eten maar niet zo goed kan koken. Aardappelen-Niks-Groente voelt toch een beetje mager. Dan maar Aardappelen-Vleesvervanger-Groente. Met vette jus. Fair enough, het is niet iedereen gegeven om creatief te zijn in de keuken. Zou mooi zijn, maar zo is het niet. Bovendien, zeg eens eerlijk, hoe lekker zijn stukjes kipfilet in de nasi nou écht? Of het vlees in een saucijzenbroodje? Dan kun je net zo goed een vegetarische variant nemen en echt genieten van je rib-eye of longhaas. Zeker als de vegetarische alternatieven nauwelijks voor het echte werk onder doen. Want dat is zo. Meneers fanschap is dan ook voornamelijk technologisch. Hij vindt de kipstuckjes gewoon ontzettend knap gemaakt, staat versteld van de tonijn, en onlangs won de worst van de Vegetarische Slager het (samen met die van Goodbite) in zijn vega-worsttest. Per vandaag ligt het bij de Albert Heijn: het vegetarisch broodbeleg van de Vegetarische Slager. Meneer was afgelopen donderdag op de presentatie. Hij babbelde wat met Paul, die de producten ontwikkelt. Een fijne foodnerd, spelend en experimenterend met heel veel ‘ah shit’-momenten en af en toe een succes. Het nieuwe broodbeleg bestaat uit Gelderse worst, kipworst, Italiaanse worst en twee soorten boterhamworst. Het resultaat past goed in het overige assortiment. De vegetarische boterhamworst was weer een verbijsterend knappe imitatie: zout, een beetje glibberig en niet bijzonder lekker. Kortom, net echte boterhamworst. Perfect voor tussen de bammetjes van culibarbaren als dochter Wateetons. Het is overigens niet zo dat de Vegetarische Slager per se gemiddeld smakende producten wil maken, legde Jaap Korteweg uit, maar de markt voor deze producten is al klein en de markt voor echt lekkere producten nog veel kleiner. Schokkend, maar de realiteit. Hij zou ook liever écht lekkere Italiaanse worst maken. Waar geen Spaanse gerookte paprika in zit. Gelukkig hebben jullie meneer. De dag erna probeerde hij het dus maar weer eens. Een goede én lekkere vega-worst te maken. Wat de Vegetarische Slager kan, kan hij ook, dacht hij. Hij kon het niet. Wel lekker, maar papperig en zonder bite. Maar hij geeft niet op. Inmiddels zijn de guargom en carrageen onderweg om ook de ‘goed’ voor elkaar te krijgen. Ondertussen maakt hij nog maar gewoon een keertje échte worst. Voorlopig nog het lekkerst.

Alle tests van vegetarische worsten door Meneer Wateetons


5 reacties op “Net echt. Meneer proeft het broodbeleg van de Vegetarische Slager
 1. Guargom en carrageen in worst…
  Laat ik voorop stellen dat IK geen problemen daarmee heb, maar ik vind het wel typisch dat eerst alle E-nummers verketterd werden en alles zo puur en natuurlijk mogelijk moest en dat er nu per se vegetarische worst gegeten moet worden die letterlijk door de E nummers bij elkaar gehouden wordt.
  Is het kiezen tussen twee kwaden of is dit gewoon heel erg hypocriet?

 2. Ik sprak hierover met de ontwikkelaar die zich daar ook een beetje druk over maakte. Je kunt niet én lekkere worstjes maken die dan óók e-nummervrij/glutenvrij/veganistisch zijn. ‘t Is het een of het ander.

 3. Die angst voor E-nummers is zwaar overtrokken. Achter veel nummers gaan gewone, natuurlijke producten schuil. Zo is carrageen een natuurlijk verdikkingsmiddel gemaakt van zeewier. Het ergste wat je ervan kunt krijgen? Flatulentie. Dat is voor vegetariërs niets nieuws 😉
  Guargom wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant. Guarpitmeel zou een positieve invloed hebben op de cholesterolspiegel (bron: Wikipedia).
  Kijk trouwens ook eens welke E-nummers er allemaal in verwerkte producten van echt vlees zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge worst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend