boodschappen, Over worst, zelf maken |

Net echt. Meneer proeft het broodbeleg van de Vegetarische Slager

2016-06-09 12.09.29 2016-06-09 12.17.19 2016-06-09 12.09.34 2016-06-09 11.57.13

Meneer is niet de meest voor de hand liggende fan. De Vegetarische Slager mikt op de gemiddelde consument die best minder vlees wil eten maar niet zo goed kan koken. Aardappelen-Niks-Groente voelt toch een beetje mager. Dan maar Aardappelen-Vleesvervanger-Groente. Met vette jus. Fair enough, het is niet iedereen gegeven om creatief te zijn in de keuken. Zou mooi zijn, maar zo is het niet. Bovendien, zeg eens eerlijk, hoe lekker zijn stukjes kipfilet in de nasi nou écht? Of het vlees in een saucijzenbroodje? Dan kun je net zo goed een vegetarische variant nemen en echt genieten van je rib-eye of longhaas. Zeker als de vegetarische alternatieven nauwelijks voor het echte werk onder doen. Want dat is zo. Meneers fanschap is dan ook voornamelijk technologisch. Hij vindt de kipstuckjes gewoon ontzettend knap gemaakt, staat versteld van de tonijn, en onlangs won de worst van de Vegetarische Slager het (samen met die van Goodbite) in zijn vega-worsttest. Per vandaag ligt het bij de Albert Heijn: het vegetarisch broodbeleg van de Vegetarische Slager. Meneer was afgelopen donderdag op de presentatie. Hij babbelde wat met Paul, die de producten ontwikkelt. Een fijne foodnerd, spelend en experimenterend met heel veel ‘ah shit’-momenten en af en toe een succes. Het nieuwe broodbeleg bestaat uit Gelderse worst, kipworst, Italiaanse worst en twee soorten boterhamworst. Het resultaat past goed in het overige assortiment. De vegetarische boterhamworst was weer een verbijsterend knappe imitatie: zout, een beetje glibberig en niet bijzonder lekker. Kortom, net echte boterhamworst. Perfect voor tussen de bammetjes van culibarbaren als dochter Wateetons. Het is overigens niet zo dat de Vegetarische Slager per se gemiddeld smakende producten wil maken, legde Jaap Korteweg uit, maar de markt voor deze producten is al klein en de markt voor echt lekkere producten nog veel kleiner. Schokkend, maar de realiteit. Hij zou ook liever écht lekkere Italiaanse worst maken. Waar geen Spaanse gerookte paprika in zit. Gelukkig hebben jullie meneer. De dag erna probeerde hij het dus maar weer eens. Een goede én lekkere vega-worst te maken. Wat de Vegetarische Slager kan, kan hij ook, dacht hij. Hij kon het niet. Wel lekker, maar papperig en zonder bite. Maar hij geeft niet op. Inmiddels zijn de guargom en carrageen onderweg om ook de ‘goed’ voor elkaar te krijgen. Ondertussen maakt hij nog maar gewoon een keertje échte worst. Voorlopig nog het lekkerst.

Alle tests van vegetarische worsten door Meneer Wateetons


5 reacties op “Net echt. Meneer proeft het broodbeleg van de Vegetarische Slager
 1. Guargom en carrageen in worst…
  Laat ik voorop stellen dat IK geen problemen daarmee heb, maar ik vind het wel typisch dat eerst alle E-nummers verketterd werden en alles zo puur en natuurlijk mogelijk moest en dat er nu per se vegetarische worst gegeten moet worden die letterlijk door de E nummers bij elkaar gehouden wordt.
  Is het kiezen tussen twee kwaden of is dit gewoon heel erg hypocriet?

 2. Ik sprak hierover met de ontwikkelaar die zich daar ook een beetje druk over maakte. Je kunt niet én lekkere worstjes maken die dan óók e-nummervrij/glutenvrij/veganistisch zijn. ‘t Is het een of het ander.

 3. Die angst voor E-nummers is zwaar overtrokken. Achter veel nummers gaan gewone, natuurlijke producten schuil. Zo is carrageen een natuurlijk verdikkingsmiddel gemaakt van zeewier. Het ergste wat je ervan kunt krijgen? Flatulentie. Dat is voor vegetariërs niets nieuws 😉
  Guargom wordt gewonnen uit de zaden van de guarplant. Guarpitmeel zou een positieve invloed hebben op de cholesterolspiegel (bron: Wikipedia).
  Kijk trouwens ook eens welke E-nummers er allemaal in verwerkte producten van echt vlees zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp