experimenteerdrift, Over Rot |

Tomatensap komboecha, want waarom niet?

Komboecha, of kombucha -meneer gebruikt ze ook door elkaar dus dan mag het-, is een gefermenteerde theedrank. Fris, complex zoetzuur en met een bubbeltje. Je kunt er naar hartenlust smaakmakers aan toevoegen. Je maakt het met behulp van een SCOBY, een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten. Lekker en retepopulair. In Nederland hebben we inmiddels minstens een half dozijn commerciële komboechamakers. Maar, zelf maken is niet moeilijk. Scoor een SCOBY van marktplaats of een bevriend fermenteerder, of tijdens meneers workshop fermenteren, lees Over Rot en ga aan de slag.

Zoals bij veel vormen van fermenteren is de techniek breder toepasbaar dan voor het oorspronkelijke product: sesam-zeewiermiso anyone? Kokosyoghurt? Koji-steak? Aardappelbier? Dat maakt fermenteren juist zo gaaf. De SCOBY wil eigenlijk alleen maar wat te vreten en een zure omgeving. Zo maakte meneer al eens koffiekomboecha, colakomboecha en druivenkomboecha. Niet allemaal even lekker, maar wel gaaf.

Recent had hij een pak tomatensap over. Geen idee waarvan. Meneer koopt nooit tomatensap. Nu zit daar niet zo heel veel suiker in, zo’n 35 gram per liter, dus meneer gooide er min of meer op de bonnefooi nog 50 gram bij. Scheutje oude komboecha erbij voor de microben en het zuurtje en een lapje van de glibberSCOBY uit een andere pot. Na een week was de SCOBY duidelijk gegroeid. Het zag er niet uit, maar dat is nooit zo bij komboecha. Nog een week later bottelde hij de tomatenkomboecha en zetten hem nog een week in de koelkast.

En jawel: tomatenkomboecha! Fris, iets te zoet nog (volgende keer minder suiker), met een bubbeltje en plenty tomatensmaak. Helemaal niet verkeerd. Een uitstekende basis voor een gefermenteerde bloody mary.

Het is allemaal zo makkelijk.


8 reacties op “Tomatensap komboecha, want waarom niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen

02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend