experimenteerdrift, Over Rot |

Tomatensap komboecha, want waarom niet?

Komboecha, of kombucha -meneer gebruikt ze ook door elkaar dus dan mag het-, is een gefermenteerde theedrank. Fris, complex zoetzuur en met een bubbeltje. Je kunt er naar hartenlust smaakmakers aan toevoegen. Je maakt het met behulp van een SCOBY, een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten. Lekker en retepopulair. In Nederland hebben we inmiddels minstens een half dozijn commerciële komboechamakers. Maar, zelf maken is niet moeilijk. Scoor een SCOBY van marktplaats of een bevriend fermenteerder, of tijdens meneers workshop fermenteren, lees Over Rot en ga aan de slag.

Zoals bij veel vormen van fermenteren is de techniek breder toepasbaar dan voor het oorspronkelijke product: sesam-zeewiermiso anyone? Kokosyoghurt? Koji-steak? Aardappelbier? Dat maakt fermenteren juist zo gaaf. De SCOBY wil eigenlijk alleen maar wat te vreten en een zure omgeving. Zo maakte meneer al eens koffiekomboecha, colakomboecha en druivenkomboecha. Niet allemaal even lekker, maar wel gaaf.

Recent had hij een pak tomatensap over. Geen idee waarvan. Meneer koopt nooit tomatensap. Nu zit daar niet zo heel veel suiker in, zo’n 35 gram per liter, dus meneer gooide er min of meer op de bonnefooi nog 50 gram bij. Scheutje oude komboecha erbij voor de microben en het zuurtje en een lapje van de glibberSCOBY uit een andere pot. Na een week was de SCOBY duidelijk gegroeid. Het zag er niet uit, maar dat is nooit zo bij komboecha. Nog een week later bottelde hij de tomatenkomboecha en zetten hem nog een week in de koelkast.

En jawel: tomatenkomboecha! Fris, iets te zoet nog (volgende keer minder suiker), met een bubbeltje en plenty tomatensmaak. Helemaal niet verkeerd. Een uitstekende basis voor een gefermenteerde bloody mary.

Het is allemaal zo makkelijk.


8 reacties op “Tomatensap komboecha, want waarom niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp