van alles |

Science sunday: ben jij dat? Drink jij dat? Verspil jij dat?

Ben jij dat, of is het decenoic acid?

Wat is toch de geur van propanol? En wat maakt dat ranzige boter ruikt zoals het ruikt? In deze prachtige infographic staan ze allemaal: de geur van amandelen, paddenstoelen of wodka. Geen idee wat je ermee moet, maar meneer kan niet stoppen met kijken en aan zijn vriendin ruiken.

Lekker lezen, met een glaasje ….

Kefir mag zich al jaren verheugen in een serieuze wetenschappelijke interesse. De onderzoeken richten zich onder andere op de samenstelling, zowel microbiologisch als qua voedingsstoffen als de effecten (verteerbaarheid en dergelijke). Redditgebruiker Xuaaka verzamelde ze voor je en vult de map met PDF’s steeds aan met nieuwe studies verschijnen. Dus schenk een glaasje kefir in en ga vanochtend lekker lezen. Vat je het ook gelijk even samen?

Je verspilt (nog) meer dan je denkt

Afgelopen vrijdag doceerde meneer het nog aan de cursisten van de cursus Groenten Bereiden: een derde van alle geproduceerd voedsel wordt verspild. Een ongelofelijk groot aandeel. Meneer doet daar net zo hard aan mee, maar probeert in ieder geval zijn steentje bij te dragen door anderen erop te wijzen dat ze dat niet moeten doen. Dat is meer zijn stijl. In de cursus geven Robert Verweij en meneer vervolgens een heleboel tips hoe je als professionele of hobbykok creatief kunt koken met restanten. Daarna gaan de cursisten dat ook daadwerkelijk doen, wat hele gave en originele creaties oplevert. Er zijn ook mooie andere initiatieven zoals restaurant Instock, wiens knettermoeilijke challenge meneer ooit deed, en de app too good to go.

Die powerpoint moet echter aangepast worden. Nieuw onderzoek van de Universiteit Wageningen maakt duidelijk dat het -in ieder geval aan de consumentenkant (ons)- waarschijnlijk een onderschatting is van een factor twee. Het probleem is dus twee keer zo erg.

Enkele eenvoudige, maar belangrijke tips:

  • Check je voorraad. Heb je echt wel eieren nodig? Shop met en boodschappenlijstje.
  • Bedenk voor een week wat je wilt gaan eten en bouw je weekmenu bewust op. Het restant soep is de basis voor een saus de dag erna. De stronkjes van brocolli zijn roergebakken heerlijk. Van het loof van je radijsjes op maandag draai je op dinsdag een lekkere pesto. De rijst van woensdag is de nasi van vrijdag. Etc.
  • Bedenkt dat producten die aan de houdbaarheidsdatum zitten niet direct dodelijk giftig of verrot zijn, het is een zeer conservatie schatting. Gebruik je neus en gezond verstand
  • Bewaar verstandig, weet of je iets in of buiten de koelkast moet bewaren. Een half bedorven appel in de schaal tast de rest aan. Idem voor een bedorven komkommer in de groentela. En wanneer heb je die eigenlijk voor het laatst schoongemaakt?


2 reacties op “Science sunday: ben jij dat? Drink jij dat? Verspil jij dat?
  1. Waar mogelijk alles gebruiken van wat je eet of drinkt. Zo gaat koffiedik de tuin in, word af en toe gebruikt als scrub en door de gootsteen gegooid tegen verstopping. Van allerlei groente schillen zoals prei en ui trek ik bouillon net als van kontjes van groentes en champignons. Eierschalen gaan ook gemalen de tuin in. Van appel/peren schillen en klokhuizen maak ik azijn. Broccoli en bloemkoolstronken worden klein gesneden en gaan in soepen en door sauzen voor bijvoorbeeld macaroni. Van botten en graten kun je bouillons trekken. En als je appels, aardappels, komkommers en wortels goed schoonmaakt kun je ze met schil en al gebruiken. Loof van dingen zoals wortels en radijsje kun je door salades doen of er pesto van maken. Ziet fruit er niet zo fris meer uit, maak er dan smoothies mee of compotes, siropen en jam. Uitgelopen aardappels gaan bij mij in een bak in de tuin en na een paar maanden heb ik dan nieuwe aardappels, dit kan ook met uitgelopen knoflook teentjes . Gember en knoflook pers en rasp ik gelijk na aankoop en doe ze in ijsblokjes vormpjes in de vriezer, zo gooi ik nooit meer iets weg en heb ik altijd kant en klaar geraspte knoflook en gember voor het grijpen. Oud brood rooster en maal ik om er paneermeel van te maken. Of ik maak er wentelteefjes of tostie van . Van het kookwater van groentes maak ik een basis voor bouillon. Op deze manier gaat er steeds minder verloren van wat ik gebruik in de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp