RAUW: eindelijk een culinair tijdschrift voor mannen*


Ooit, jaren geleden, babbelde meneer met de makers van Linda en de Keuringsdienst van Waarde over een culinair tijdschrift voor mannen. Marcus Polman was er ook bij betrokken. Maar tijdschriftenkopers zijn vrouwen en het bleef bij babbelen.  Het idee verdween in een la en het blad kwam er niet. Zonde, want het had potentie. Rauw, mooi en stoer.

Het is 2017 en dat blad is alsnog gearriveerd: RAUW. Niet gemaakt door meneer cum suis, maar door Gastronomixs.

Gastronomixs, online ideeëngenerator voor koks en foodprofessionals. Zoek op een ingrediënt en je vindt tientallen originele bereidingswijzen. Aardbei? Aardbeienbiscuit, -cappuccino, -mousse, -tuilles, -toffee,  -truffels,  -bouillon, geconfijte aardbeien, gegrilde aardbeien, spaghetti van aardbeien en een bouillon van aardbeien. Allemaal inclusief nauwkeurige bereidingswijzen, fotografie, smaakcombinaties, uitgebreide productinformatie en inkoopadviezen. In de vijftien minuten die meneer nu aan dit stukje zit heeft hij er zeker tien besteed aan het lezen over deze vrucht, en meer geleerd over aardbeien dan hij in de afgelopen 43 jaar te weten kwam.

Rot op met je aardbei, zeg je misschien. Ok. Blijf je om te beginnen wel gewoon u en meneer zeggen? En, op Gastronomix staan nog EENENDERTIGHONDERDENVIERENDERTIG andere componenten waaronder ook tientallen technieken als grillen, sous vide, roken en confijten en geleren.

Gastronomixs is dus een culinaire legodoos. Voor hobbykok en professional. Tijdens zijn koksopleiding maakte meneer er elke les gebruik van. Bouwinspiratie nodig? Iedere maand vind je er ook complete composities door (Internationale) Legomasters cq sterrenchefs.

En nu is er dus een tijdschrift. Het is een culinair blad zoals dat in Nederland nog niet bestaat**: rauw en stoer. Bloedmooi vormgegeven, maar op een mannelijke, strakke manier. Pagina vullende foto’s, veel zwart en nauwelijks linnen doeken, verweerd hout of antiek bestek. In deze eerste 147 (!) pagina’s tellende editie vind je onder andere een longread over het keukenteam op een cruiseschip (5000 gasten, 1400 kilo buikspek en 1600 liter olie per week), een interview met Joris Bijdendijk, Hollandse meesters als John Halvemaan en Cees Helder en de signaturedishes die hen groot maakten, een grappige fotoserie over taalvouten in de keuken (touwgay, anyone?) en columns van Thèrése Boer, Joël Broeckaert en Ronald Giphart.

Gastronomixs.com: lidmaatschap kost €6,- per maand of €60,- per jaar.

RAUW: €17,50. Alleen online te koop.

 * of vrouwen die van stoer houden

** Niets ten nadele overigens van zijn eigen altijd frisse, smakelijke en behoorlijk stoere Elle Eten. Hartje4life.

 1. 2
  reactie via Facebook

  Uhm… want andere culinaire magazines zijn voor vrouwen?! Dat doelgroep denken op basis van demografie is best een beetje passé. Clichématig hokjesdenken. Het gaat tegenwoordig steeds meer om aan te sluiten bij like-minds. En laat ik als vrouw nou precies in dezelfde dingen geïnteresseerd zijn. Maar als mannen denken dat nodig te hebben. Tja… Ik mag het blad neem ik aan wel inkijken? Ik zal het stiekem doen zodat niemand het ziet. 😉

 2. 3
  reactie via Facebook

  Is het niet gewoon een vakblad? Ligt toch niet tussen de viva en margriet in de schappen hoop ik? Alleen verkrijgbaar via gastronomixs toch?(voor professionele horeca?)

 3. 8
  Birgitta van Langeveld

  Uhm… want andere culinaire magazines zijn voor vrouwen?! Dat doelgroep denken op basis van demografie is best een beetje passé. Clichématig hokjesdenken. Het gaat tegenwoordig steeds meer om aan te sluiten bij like-minds. En laat ik als vrouw nou precies in dezelfde dingen geïnteresseerd zijn. Maar als mannen denken dat nodig te hebben. Tja… Ik mag het blad neem ik aan wel inkijken? Ik zal het stiekem doen zodat niemand het ziet. 😉

Geef een reactie