van alles |

Ik heb een speeltje. Of wat kun je nog meer met je sous vide apparaat.

[Deze column verscheen eerder in het leukste culinaire blad met letters: Elle Eten]

 

Ik heb een speeltje. Zo eentje die je op verjaardagen ‘toevallig’ bij je hebt en dan net zo goed maar even kunt demonstreren. Waarvan je de naam terloops in elke conversatie laat vallen. “Had ik trouwens al verteld dat ik een sous vide apparaat heb? Leuk dat je er naar vraagt.”

Hoe zat het ook alweer? Met sous vide gaar je je product in een warm waterbad. Om zo min mogelijk smaak aan het water te verliezen doe je dat in een plastic zak. Vandaar de naam. “Sous vide betekent onder vacuüm” vertel ik er dan altijd bij, de woorden net even Franser uitsprekend dan nodig. Een goed sluitende ziploc werkt overigens ook prima. Het voordeel van sous vide koken is dat je je product kunt garen tot een ideale kerntemperatuur. Zo is een ribeye bij 56 graden onvoorstelbaar sappig en zacht. Nooit meer doorgeslagen of te rauwe biefstukken, nooit meer vuistregels als 2 x 2 minuten of de vraag hoe hoog is een middelhoog vuur precies is. Duur, vraag je? Welnee. De tijd dat sous vide apparaten alleen voorbehouden waren aan restaurants ligt ver achter ons. Tegenwoordig heb je er voor €100-€150 al een in huis. Kenmerken aan deze nieuwe generatie is dat ze niet bestaan uit een enorme, aanrechtverslindende waterbak maar uit een slanke staaf die je op elke met water gevulde pan of plastic bak van de Xenos bevestigt en na afloop gewoon in de bestekla kunt opbergen. En je bedient ze met je nieuwe smartphone, kun je die ook gelijk laten zien. Maar, misschien eet je wel niet zo vaak ribeye. Of zelfs helemaal geen vlees. Laat dat je niet tegenhouden! Hier zijn nog 4 dingen die je kunt doen met je sous vide apparaat.

  1. Yoghurt. Vul ‘s avonds een afsluitbare pot of fles met rauwe of gesteriliseerde melk (gepasteuriseerd werkt minder), doe er een eetlepel yoghurt naar keuze bij, zet hem in je waterbad op ca 40 graden en ga naar bed. ‘s Ochtends: yoghurt.
  2. Bier. De gemalen mout waar je bier van maakt moet in het brouwproces langdurig volgens een strak schema worden verhit. Een tijdrovend rotwerkje met een pan, thermometer en gasfornuis. Niet voor ons sous vide bevoorrechten! Je apparaat regelt het, terwijl jij ondertussen in de tuin aan de buurman over je nieuwe speeltje vertelt.
  3. Groente. Groenten gegaard in hun eigen vocht (boter! olijfolie!) zijn natuurlijk smaakvoller dan die uit kokend water. Trouwens, koken? Amateurs. 84 graden is voldoende om de pectine die de plantencellen bij elkaar houdt af te breken en daarmee worden je groenten perfect beetgaar. Sous vide wortelen zijn gegarandeerd de beste die je ooit at.
  4. Vanillevla: doe zeven eidooiers, 200 ml melk, 150 gram poedersuiker en het schraapsel van een half vanillestokje bij elkaar. Meng met mixer tot de suiker is opgelost en gaar in je sous vide apparaat op 85 graden. Laat afkoelen en mix met een staafmixer tot een egale massa. TIP: als je de melk vervangt door wodka (altijd een goed idee) heb je advocaat. Word je nog populairder van tijdens dat feestje.

0 reacties op “Ik heb een speeltje. Of wat kun je nog meer met je sous vide apparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) – SOLD OUT Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp