van alles, Wateetons Testkeuken |

Wateetons testkeuken: zijn semi-nieuwe AEG stoomoven review deel drie-en-een-half

Meneer heeft dus een nieuwe stoomoven. Hoe lang mag je dat eigenlijk blijven zeggen? Een nieuwe auto, een nieuwe vriendin, een nieuwe oven? Misschien tot na de eerste reinigingsbeurt? Die heeft meneer (van elk) al achter de rug. Sterker nog, zijn stoomoven zou als het aan haar lag élke dag wel gereinigd worden, geloof ik. De display kijkt meneer regelmatig dringend aan en laat zich niet negeren. Gelukkig kan ze het zelf vrij aardig. Water bijvullen, programmaatje reinigen of dieptereinigen aan en je hebt er verder geen omkijken naar. Dat is meneer dus niet gewend. Een oven met een mening en schoonmaakmaatstaven die de zijne ver te boven gaan. Het lijkt zijn vriendin wel. Ook nieuw.

Dit is het derde-en-een-halfste en laatste deel van zijn AEG stoomoven review. Meneer dacht dat hij niet zo van de ovens was. Dat zei dan hij ook altijd : “ik ben niet zo van de ovens”. Daar is hij op teruggekomen. Hij is niet zo van de kutovens. Kijk: “ik ben niet zo van de kutovens”. Zie je wel. Zijn stoomoven, however, heeft zijn hart gestolen. Het ding staat de hele dag aan. Hij stoomt zijn rijst en bonen, hij bakt zowaar wel eens brood, hij droogt zijn pekelzouten of fruitleer, grillt zijn groenten or roostert zijn granen voor de sojasaus. En als hij niet aan het ovenen is, dan staat de la eronder open omdat hij zijn kliekjes vacumeert of zijn worsten voorbereidt op het fermenteren of invriezen.

De basis: vacumeren, stoom en stoom x hitte heeft hij eerder besproken. Maar zijn oven kan nog meer. Hier zijn een paar functies die hij – meestal onder de menuknop ‘speciaal’ ontdekte in de afgelopen maanden:

 • Regeneren. Meneer was bang dat hij zijn magnetron zou missen voor het opwarmen van kliekjes. Niets is minder waar. Met zijn stoomoven gaat het even snel, en de kans op uitgedroogde randjes is een stuk minder groot.
 • Ontdooien: werkt ook prima, maar wel minder snel dan in een magnetron.
 • Yoghurtmaakstand: hoe cool is dat. Yoghurt maken in de oven. Meneer maakt veel yoghurt. Hij verkoopt zelfs yoghurt. Helaas is het maar één stand, de 42 graden ‘standyoghurt’-variant. De temperatuur is niet te wijzigen. Aan de andere kant: meneer buiten kan buiten deze functie om de temperatuur gewoon instellen op bijvoorbeeld 30 of 35 graden, dus ook zijn andere yoghurtsoorten kunnen met de handmatige functie in de stoomoven worden gemaakt.
 • Brood bakken: stoom en brood zijn vriendjes. Een bakje met hete steentjes of knikkers in de oven, nergens meer voor nodig. Meneer blijf onverminderd een matig bakker, maar soms krijgt hij inspiratie en bakt hij van zijn zuurdesemstarter (die anders maar niks staat te doen) een matig brood, maar wel met een killer ovenrijs.
 • Drogen: meneer droogt graag in zijn oven. Zet hem op 80 graden, ventilator aan en de deur op een kier en je krijgt je tomaatjes of gefermenteerde groente wel ‘zongedroogd’. De AEG heeft er een apart standje voor. Zij kiest voor 60 graden, wat meneer een beetje te lang duurt, maar die temperatuur is gelukkig te wijzigen naar 80.
 • Borden warm: daar zou meneer meer gebruik van moeten maken. Om indruk te maken op zijn vrienden. Maar die heeft hij niet, dus de functie blijft onbenut.
 • Wecken: Zij kan zelfs wecken!

Functies waar meneer geen gebruik van maakt:

 • Recepten. Zijn er werkelijk mensen die dat gebruiken?
 • De ‘varioguide’. Meneer heeft het verschil tussen recepten en de varioguide nog niet ontdekt. In ieder geval kun je er onder andere een tulband, zandkoekjes, voorgekookte varkenschenkel, of plakjes champignon volledig automatisch mee laten bereiden.
Test van sous vide temperatuur

Sous vide koken in een stoomoven, mag dat?

 • Sous vide: Hier was meneer wel benieuwd naar. Hij heeft niet voor niks vier vacumeerapparaten, waarvan één dus ingebouwd op 15 centimeter afstand van zijn AEG stoomoven. Van sous vide apparaten heeft hij trouwens ook wel vrij veel. De teller staat op zes. De combinatie van een vacuumzak, stoom en een nauwkeurige temperatuursinstelling zou de oven in staat moeten stellen sous vide te koken. Het boekje, en de varioguide, bieden recepten. Meneer zal toegeven dat hij een beetje sceptisch was, zou het de oven lukken om daadwerkelijk op de graad nauwkeurig de temperatuur vast te houden? Zijn eerste test beloofde niet veel goeds: hij zette de oven op een zekere stand, legde de themometer op het rooster en las af. Het resultaat zwiepte lichtjes heen en weer rondom de gekozen met +/- 1 graad. Mwoah. Dat doet een ANOVA of Solis beter. Maar, het doel is een nauwkeurige temperatuur ín je product, dus bij een volgende test stak hij een thermometer in een stuk vlees en testte de nauwkeurigheid nogmaals. Dit keer deed de oven het keurig en bleef de temperatuur binnen in het vlees keurig op niveau. Kortom, het werkt. Je kunt sous vide garen in de stoomoven. Een nadeeltje is wel dat hij tergend langzaam op temperatuur komt. Langzamer dan meneers ‘water’ sous vide apparaten. Dat is logisch, de hitteoverdracht bij stomen is nu eenmaal trager dan verhitten in water. Maar goed, sous vide doe je voor de kwaliteit, niet de snelheid. Je moet er wel rekening mee houden.

Mindere puntjes heeft meneer helaas ook wel gevonden:

 • Deeg rijzen: Het standaardprogramma duurt 20 minuten op 35 graden. Wiens brooddeeg rijst in 20 minuten? Raar. Binnen deze functie kan de tijd gelukkig wel aangepast kan worden. De functie zelf is wel fijn, de luchtvochtigheid voorkomt dat het deeg uitdroogt. Geen ‘vochtige theedoek’ meer nodig.
 • Instellingen binnen programma’s: Vreemd is dat voor sommige programma’s de temperatuursinstellingen te wijzigen zijn (drogen) maar voor andere niet (deeg rijzen).
 • Maximale temperatuur: Meneer zou ook graag op Italiaanse temperaturen pizza hebben kunnen bakken. De oven kan tot 230, wat prima is voor bijna alles, maar er zijn er ook die tot 300 graden kunnen. Als je dan toch een compleet apparaat maakt dat alles kan, laat hem dan dat ook kunnen. Overigens heeft hij wel een pizzastand, maar die heeft elke instap grilloven. Not the real thing.
 • Fermenteren: stoom combineren met een lage temperatuur: De laagste temperatuur die de oven aankan is 30 graden, maar in combinatie met stomen is dat 50 graden. Dat zet een hoop leuke functies buiten de deur. Meneer had graag zijn tempeh of koji laten fermenteren in zijn oven bijvoorbeeld. Of zijn worsten laten beschimmelen. Dat lukt nu niet. Hij weet eigenlijk niet of het technisch mogelijk was geweest om die temperatuur, en met name de combinatie, lager te krijgen, maar vermoed van wel. Zo is er dus een broodrijsstand van 35 graden met stoom, en een yoghurtstand met stoom van 42 graden. En er bestaan automatische rijpingskasten voor slagerijen die dit ook kunnen. Vermoedelijk dacht men bij AEG : ‘welke dwaas is nou geïnteresseerd in een combinatie van 72 uur bij 25 graden met 50% stoom?’ Nou, uw meneer dus. En vele fermenteerders met hem. Meneer heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd om via slimmigheidjes toch voor elkaar te krijgen, maar dat is niet gelukt. Hij is blijkbaar niet zo slim. Voor yoghurt maken, natto, brood laten rijzen, rijst stomen voor koji of rijstwijn is hij heel geschikt, voor andere vormen van fermenteren, bijvoorbeeld waarin je schimmels wilt laten groeien helaas wat minder.
 • Als ik de deur open laat staan tijdens het reinigen is de rest van mijn huis na afloop toch niet schoon. Beetje jammer AEG.
Jaja, nu weet ik het wel. Je vindt meneer Wateetons maar een vieze meneer.

Zo, genoeg geluld over zijn stoomoven. Meneer is er blij mee. Nieuw of bijna nieuw. Hij heeft zijn oog inmiddels al laten vallen op een ander speeltje: een zwarte knoflook maker. Oh wacht, dat kan óók in zijn oven.

Hebben?


17 reacties op “Wateetons testkeuken: zijn semi-nieuwe AEG stoomoven review deel drie-en-een-half

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp