boodschappen, worstbijbel |

Meneer proeft Moving Mountains Vegetarische worst

Eens in de zoveel tijd trekt meneer Wateetons een nieuwkomer uit het vega-vleesschap om te zien hoe ver die industrie gevorderd is. Niet vanuit ‘haha, vegetariërs-zijn-lekker-stom-ik-ben-een-echte-vent-wraaagh’-overwegingen, maar gewoon uit interesse. Meneer is een vooral een amateur-technoloog die toevallig veel met vlees doet.

Eerder testte hij onder andere de vegetarische worsten van de Vegetarische slager, Tivall en Vivera de vegetarische rookworsten van Unox, de vegetarische slager en Valess, de burgers van Beyond meat en Incredible burger, de algenburger van de Jumbo, de vegasnacks van Becker, de vegetarische biefstuk van Vivera en de kipstukjes en tonijn van de Vegetarische slager.

Daar zitten knappe staaltjes bij, zoals de Beyond Burger en het meeste producten van de Vegetarische slager en meuk zoals de rookworst van diezelfde slager en de absolute horror die Unox rookworst is.

Vorige week trof meneer een nieuw product: Moving Mountains sausages. Het bedrijf uit Engeland, dat ook burgers en hotdogs maakt heeft zijn vleesvervangers al op de kaart staan van verschillende restaurantketens in de UK zoals het Hardrock café en Applebee’s. In Nederland liggen de producten in de schappen van 350 Jumbo winkels, die qua vleesvervangers steevast voorop lopen op andere supermarktketens.

Wat zit erin

Niet de usual suspects als sojaproteine en gluten, maar voornamelijk oesterzwammen en water, met pas op een derde plaats met 6% de eerste plantaardige (soja) eiwit, gevolgd door erwten en tarwe-eiwitten (gluten). Iets waar ze overigens op de voorzijde niet mee te koop lopen. Gek, vinden mensen paddenstoelen eng of vies? En verder natuurlijk een keur aan kleurtjes, smaakmakers en conserveermiddelen. De kleur komt, zoals meestal, van biet. Hij is volledig plantaardig.

Hoe ziet het eruit

De worstjes hebbben een beetje een gek roze-paars kleurtje. Er zitten stukjes in die doen denken aan grover gesneden stukjes vlees. De worst zit, tamelijk uniek, in een glanzend darmpje: “het lijkt of ze in plastic zitten, dat je er eerst af moet halen” oordeelt dochter Wateetons.

Hoe voelen en ruiken ze

Like, ze lijken wel wel echt, ze ruiken naar worst, or something, ze voelen een beetje slapjes, like, als vloeistof in een zakje.” Dochter Wateetons is 15. “Trouwens, je boter is aan het verbranden.” U zeggen is er ook al niet meer bij.

Hoe bakken ze

Ze bruinen mooi, en het velletje knapt bij geen enkel worstje. De velletjes van de kontjes gaan wel een beetje open staan en dat oogt nog meer plastic-achtig. Alsof je het er zo af kan pellen. Ook in de pan stijven ze niet echt op en blijven slapjes.

Hoe is de aansnede?

Die zit er niet slecht uit, een vrij losse structuur

Hoe is de smaak en het mondgevoel?

“Wel een beetje zuur” oordeelt meneer. Dochter Wateetons is het eens “hoort een worst zuur te zijn?” vraagt ze voor de zekerheid aan de worstkoning van Nederland. De smaak is, als je daar doorheen proeft, verder niet verkeerd. Meneer heeft bouillonnerigere exemplaren geproefd. Het velletje knapt niet echt en smelt opvallend snel weg in je mond. De textuur is als gehakt in een darm, rullig. Best een aardige vlezige bite, maar als meneer zo’n worstje tijdens zijn workshop zou proeven zou hij de deelnemers gemaand hebben langer te mengen. Sommigen houden echter wel van een rulle worst. Die moeten dood, uiteraard, maar ze bestaan.

Moving Mountains zegt het echter expres te doen: “The structure of the Moving Mountains® Sausage reflects the texture of a traditional Bratwurst, which is chopped and not minced, creating a nice firm bite.”

“Njieee” oordeelt dochter Wateetons. “Niet echt een vlezige smaak.” Meneer eet zijn ene worstje wel op, maar laat de rest liggen. Dochter Wateetons houdt het bij een hapje.

Conclusie

The good:

 • velletje
 • vlezige bite
 • oogt best vlezerig
 • bruint goed
 • houdt zijn structuur tijdens bakken
 • redelijke vlees smaak

The Mwaoh:

 • zurige smaak
 • velletje mist knak
 • rulle structuur

Alle tests van vegetarische worsten door Meneer Wateetons


15 reacties op “Meneer proeft Moving Mountains Vegetarische worst
 1. Voor mij geen voor en tegen. Het is beide.. ik heb een vegamindy thuis die met haar ogen dicht door mijn atelier loopt.. nu een oog open omdat ze het wel mooi vindt wat ik er van brouw rug bak bedoel ik

 2. De keus wel of geen vlees of minder mag een ieder-uiteraard-zelf weten. Heb als ambachtelijk slager/worstmaker moeite met de benamingen als vega kipsate, vega hamburger e.d. Laat staan ‘gehäckt’. Wij slagers hebben met wettelijke kaders te maken waar we aan moeten voldoen en dat is duidelijk en duidelijkheid is dikke prima! Als wij een ‘ludiek’ woordgrapje maken in onze declaraties hebben we een dikke boete aan de spreekwoordelijke broek hangen, en terecht overigens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Festival van de slager: masterclass Erik Waagmeester en Meneer Wateetons

Leer een varken uitbenen! Van 17 tot en met 22 april is het de Week van de Slager. Met maar liefst 3x Erik Waagmeester en Meneer Wateetons: live masterclass varken uitbenen en twee challenges.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp